Politicienii din Lituania au inceput sa se fereasca de tema adoptarii monedei euro in perioada care preceda alegerile din luna octombrie, aliniindu-se trendurilor remarcate in sondaje.

Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat la sfarsitul lunii august ca tara va trece la euro "atunci cand zona euro va fi pregatita", oficialul punand sub semnul intrebarii tinta de aderare in 2014.

Letonia si Lituania sunt singurele state ramase in Europa de Est care au planificat adoptarea rapida a euro, alaturi de Estonia, Slovenia si Slovacia, primite deja in zona euro.

Cele doua tari baltice au afisat in ultima perioada printre cele mai solide cresteri economice din UE, dupa masurile dure de reducere a deficitului bugetar implementate in 2009 si 2010. Atat populatia, cat si politicienii au inceput sa-si piarda entuziasmul pentru moneda euro, a carei adoptare era considerata odata in Europa de Est un catalizator pentru cresterea economica si castigarea increderii investitorilor.

Entuziasmul a fost insa inlocuit de pesimism, dupa trei ani de intrebari ramase fara raspuns in contextul crizei datoriilor de stat.

Estonia, statul baltic care a adoptat moneda euro la inceputul anului trecut, a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere economica de 2,2% fata de perioada similara din 2011. Lituania a consemnat un avans similar, in timp ce Letonia a crescut cu 5%.

Rezultatele unui sondaj efectuat in Letonia in august indica o opozitie de 59% fata de trecerea la euro. In Lituania, 51% dintre respondenti nu sunt de acord cu adoptarea monedei unice euroopene, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in aprilie.

Dintre celelalte state din regiune, Polonia si Bulgaria au amanat deja pe termen nelimitat aderarea la euro, iar Ungaria nu va adopta moneda unica inainte de 2018. Cehia vrea sa organizeze un referendum pe aceasta tema, dar nu mai devreme de 2020.

In Romania, autoritatile vor definitiva dupa alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, tinta indicativa fiind in prezent anul 2015.