Documentul a fost ratificat anterior de camera superioara a Parlamentului de la Moscova. Potrivit vicepresedintelui comisiei de buget si piete financiare, Serghei Ivanov, principalul scop al fondului este sa protejeze balanta de plati in tarile membre ale grupului BRICS.

“Intelegea va contribui, totdata, la protejarea efectiva a monedelor nationale fata de volatilitatea de pe pietele financiare internationale”, a spus Ivanov.

Cea mai mare contributie la fondul de rezerva este cea a Chinei, cu 41 miliarde de dolari. Rusia, Brazilia si India vor dona fiecare cate 18 miliarde de dolari, in timp ce contribuia Africii de Sud va fi de 5 miliarde de dolari.

Fondul va fi administrat de un consiliu de management, un comitet permanent si un coordonator, care va fi ales, pe rand, din tarile participante.

Rusia, Brazilia, India, China si Africa de Sud au semnat, in iulie anul trecut, un document pentru infiintarea fondului de rezerva, precum si a unei banci de dezvoltare ca contrapondere la Banca Mondiala si FMI in fata hegemoniei occidentale.

Banca BRICS va finanta uriasele proiecte de infrastructura ale tarilor componente, care reprezinta 42% din populatia lumii si o cincime din avutia planetei, in timp ce fondul va fi destinat sa raspunda unor situatii de criza financiara. Legaturile comerciale dintre tarile din gruoul BRICS totalizeaza 6,14 trilioane de dolari, adica 17% sdin totalul la nivel mondial.

Tarile emergente discuta de mai multi ani acest proiect ca reactie la Banca Mondiala si la Fondul Monetar International, in care considera ca nu sunt reprezentate corect.