"In pofida efectului pozitiv al revenirii economice din Europa dezvoltata, redresarea din tarile emergente va incetini usor", se arata in raportul citat de Mediafax.

FMI include in categoria Europa emergenta sapte tari din UE, respectiv Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si doua state din afara UE, si anume Turcia si Serbia.  Alte tari din regiune, respectiv Slovacia, Slovenia si Estonia, membre ale zonei euro, si Republica Ceha sunt incluse in categoria statelor avansate. 

Fondul anticipeaza pentru Europa emergenta o crestere economica de 2,4% in acest an si de 2,0% in 2015, dupa un avans de 2,8% in 2013.  In octombrie anul trecut, FMI prognoza o crestere de 2,75% in 2014. 

"Fragilitatea zonei euro, unele politici nationale de austeritate bugetara, instabilitatea crescuta de pe pietele financiare si tensiunile geopolitice sporite generate de situatia din Ucraina reprezinta riscuri importante", a explicat FMI. 

Incetinirea cresterii in Europa emergenta este provocata de Turcia, cea mai mare economie din regiune, al carei avans se va reduce in acest an la 2,3%, de la 4,3% in 2013, a aratat Fondul. 

Pentru Romania, FMI estimeaza pentru acest an o crestere de 2,2%, iar pentru anul urmator 2,5%. In 2013, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,5%. Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. 

Lituania va inregistra cea mai puternica crestere economica din regiune atat in acest an, de 3,3%, cat si anul urmator, de 3,5%, noteaza FMI. 

Economia Poloniei va consemna o evolutie mai buna decat cea a Romaniei in ambii ani analizati de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta si 3,3% anul urmator.  Ungaria si Bulgaria vor avea rate mai lente comparativ cu tara noastra. Astfel, economia Ungariei ar urma sa incetineasca anul urmator la plus 1,7%, dupa 2% in acest an, in timp ce cresterea PIB-ului Bulgariei se va accelera de la 1,6% in acest an la 2,5% anul urmator. 

Croatia va fi singura tara din Europa de Sud-Est care va ramane in recesiune in acest an, cu un declin de 0,6%. 

Fondul anticipeaza un avans de 1,2% pentru zona euro in acest an, estimare imbunatatita de la nivelul de 1% din octombrie, si de 1,5% pentru 2015.

Intre dificultatile metionate de FMI se afla redresarea lenta, inflatia aflata sub tinta Bancii Centrale Europene si fragmentarea financiara. 

Cehia, a carei economie s-a contractat anul trecut cu 0,9%, va reveni in 2014 la un avans de 1,9%. 

La nivel global, economia va inregistra o accelerare de la 3% anul trecut la 3,6% in 2014 si la 3,9% anul urmator, in conformitate cu estimarile institutiei internationale din toamna anului trecut. 

Pentru Statele Unite, FMI a mentinut previziunile de crestere economica la 2,8% in acest an si 3% in 2015.