Tarile din vestul Europei isi iau energia de pe mare. "Insula energetica" din Marea Nordului, proiectul SF care va deservi 80 de milioane de europeni
Danemarca, Olanda si Germania au dezvaluit planul de a construi o insula artificiala gigant in largul Marii Nordului, pe care vor instala turbine eoliene care sa asigure energie electrica pentru 80 de milioane de persoane.
Potrivit site-ului danez thelokal.dk, insula va fi amplasata la 100 de km de coasta britanica, Marea Nordului fiind cunoscuta pentru adancimea relativ mica si pentru curentii puternici din larg, fiind astfel locul perfect pentru un hub energetic eolian.
Sursa citata informeaza ca operatorii energetici Energinet din Danemarca si TenneT, care opereaza in Germania si Olanda, vor semna pe 23 martie un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului.
Insula va avea o suprafata de aproximativ sase kilometri patrati si va fi inconjurata de mii de turbine eoliene.
Jesper Nørskov Rasmussen, responsabil cu comunicarea la Energinet, a declarat pentru thelocal.dk ca realizarea acestei insule artificiale in Marea Nordului este un proiect inovator, dar ca nu este in totalitate nou.
“Va fi o insula ridicata din piatra si nisip pe care se vor construi instalatii electrice si alte facilitati pentru transportul energiei produse de turbinele eoliene. In Danemarca deja sunt cateva insule artificiale, unele dintre ele fiind chiar locuite”, a spus Rasmussen, adaugand ca in urmatorii ani se vor stabili detaliile legate de buget, tehnologiile folosite si obtinerea permiselor de constructie a insulei
Parcurile eoliene din tarile care se invecineaza cu Marea Nordului se vor putea conecta la insula energetica din largul marii, permitand astfel distribuirea de energie consumatorilor din regiune, in tari precum Danemarca, Norvegia, Olanda sau Marea Britanie.
Principalul scop al proiectului este sa faca energia mai ieftina. “Poate parea o nebunie si un proiect science-fiction, dar o insula in largul Marii Nordului va face energia mai ieftina si mai accesibila in viitor”, a declarat Torben Glar Nielsen, director tehnic in cadrul Energinet.
Potrivit companiei daneze, pentru inceput, facilitatile tehnologice de pe insula vor avea capacitatea de a colecta 30 gigawatti (GW), urmand sa ajunga la 70-100 GW, prin intermediul turbinelor eoliene din larg care vor fi conectate la insula. Spre comparatie, necesarul energetic al Danemarcei este de 6,1 GW. 70 GW vor deservi in jur de 80 de milioane de peroane, adica de 16 ori populatia tarii.
Pe acelasi subiect: