Majorarea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, a fost acceptată împreună cu partidul Podemos (stânga radicală), ca parte a eforturilor premierului socialist de a obţine suficient sprijin pentru adoptarea în Parlament a proiectului de buget pe 2019, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Madrid ar urma să aprobe prin decret această creştere într-o şedinţă excepţională, în data de 21 decembrie, la Barcelona. Reuniunea va trimite un semnal că Executivul vrea să sprijine 'prosperitatea pentru toate teritoriile'", a afirmat Sanchez.

În octombrie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care guvernează fără o majoritate şi are nevoie de sprijinul unor formaţiuni parlamentare mai mici pentru a trece proiectele legislative, a ajuns la un acord bugetar cu partidul anti-austeritate Podemos.

Acordul cu Podemos, care include majorarea salariului minim, creşteri de taxe şi o reformă a pieţei chiriilor şi este aşteptat să obţină şi susţinerea altor partide, înlătură acum în mare parte acest risc.

Spania ar urma să înregistreze o creştere economică de 2,6% în 2018 şi de 2,3% în 2019, peste media din UE.

Economia spaniolă a intrat în cel de-al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice, determinând cele trei mari agenţii de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingul suveran în ultimele luni.