Moneda Ugandei, una dintre cele mai puternice din Africa, se depreciaza masiv, dupa adoptarea legii contra homosexualilor. Occidentul retrage programele de ajutor financiar
Moneda nationala a Ugandei, silingul, s-a depreciat puternic saptamana aceasta, dupa ce presedintele Yoweri Museveni a semnat o lege care pedepseste dur actele homosexuale, iar mai multe tari occidentale au anuntat retragerea unor programe de ajutor financiar.
Silingul s-a depreciat cu 2,9% de luni, cand Museveni a semnat legea. O scadere mai mare a valorii monedei nationale au inregistrat in acest interval doar Ucraina si Haiti, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.
Inainte de adoptarea restrictiilor impotriva homosexualilor, silingul era una dintre monedele africane cu cea mai buna evolutie de la inceputul anului, in apreciere cu 3,1%.
Legea creste pedepsele pentru persoanele surprinse in timpul unor acte homosexuale si impune sentinte care ajung pana la inchisoare pe viata in cazurile de "homosexualitate in forma agravata" - inclusiv relatiile sexuale cu un minor. Legea pedepseste lesbianismul pentru prima data si condamna ajutorul dat unor persoane pentru a intretine acte homosexuale.
Deciziile au cauzat reactii dure la nivel international impotriva Ugandei, o economie de 20 de miliarde de dolari, care exporta mai multa cafea decat oricare alta tara din Africa.
Danemarca si Norvegia au retras sau redirectionat programe de ajutor financiar catre organizatii neguvernamentale, iar Suedia a anuntat ca-si reconsidera propriul sprijin acordat statului african. Miliardarul britanic Richard Branson, seful Virgin Group, a cerut, intr-un interviu acordat CNN, boicotarea tarii de catre oamenii de afaceri.
S&P a redus in ianuarie ratingul Ugandei, din cauza ingrijorarilor privind cresterea deficitului bugetar. Mai multi donatori, inclusiv Marea Britanie si Banca Mondiala, au suspendat in 2012 programe financiare, invocand coruptia din tara.
"Intrarile de capital din ajutoare straine sunt mai importante pentru balanta de plati a Ugandei decat pentru Nigeria sau alte tari din Africa. Legea privind homosexualii face cu siguranta mai dificila reactivarea acestui sprijin bugetar. Eram optimist ca vor reusi in acest an fiscal, dar acum nu cred ca se mai pune problema", a declarat Mark Bohlund, economist pentru Africa Subsahariana la IHS Global Insight.
Silingul s-a depreciat cu 2,1% miercuri, cea mai puternica scadere incepand din martie 2012. Joi, moneda Ugandei inregistra un declin de 0,4%. Banca centrala a fost nevoita sa intervina si sa vanda dolari pentru a doua zi consecutiv, cu scopul de a reduce volatilitatea monedei, a declarat directorul financiar al Bancii Ugandei, Stephen Mulema.
Deprecierea s-ar putea sa nu fie legata de noua lege, ci de alte chestiuni economice, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui. "Investitorii si alte tari nu ne pot forta sa facem ce nu vrem", a declarat purtatorul de cuvant referitor la semnarea legii.
Uganda depinde de ajutoare financiare externe pentru circa 20% din bugetul anual. Pentru anul fiscal care se incheie in iunie, deficitul bugetar este estimat de FMI sa creasca de la 4,1% la 7,1% dn PIB.