Țara fostă comunistă care a depășit Portugalia și se apropie de Italia la PIB per capita
Varsovia
Produsul Intern Brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare în Polonia a crescut în 2019 până la 33.891 dolari, devansând Portugalia (33.665 dolari), scrie cotidianul Rzeczpospolita, care citeză date FMI.
Conform acestor cifre, Portugalia este a doua ţară din Europa Occidentală devansată de Polonia, după ce în anul 2016 a devansat Grecia.
Cotidianul Rzeczpospolita subliniază că succesul Poloniei face parte dintr-un fenomen mai amplu în urma căruia ţările din Europa Centrală se apropie de statele din sudul Uniunii Europene, scrie Agerpres.
În 2019, Portugalia, dar şi Polonia, au fost devansate de Ungaria, iar Cehia, cu un PIB pe cap de locuitor raportat la puterea standard de cumpărare de 38.800 dolari s-a apropiat de Italia (40.400 dolari).
Alte ţări din Europa Centrală şi de Est care se apropie de Italia sunt Estonia (aproximativ 35.800 dolari ), Slovacia (aproximativ 36.600 dolari) şi Slovenia (aproximativ 38.400 dolari).
Publicaţia menţionată subliniază însă că în Europa Centrală, în pofida poziţiilor diferite de la care au plecat ţările din regiune şi a politicilor diferite adoptate de guvernele lor în ultimele trei decenii, s-a menţinut un nivel suprinzător de constant de dezvoltare.
Visul Estoniei (35.800 dolari per capita) de a deveni un fel de Singapore al Europei nu s-a materializat iar ţara cu o populaţie mai mică decât cea a Varşoviei rămâne în general la nivelul de dezvoltare al Poloniei.
Paradoxal, pentru Polonia ar fi mai uşor să devanseze Italia susţine Rzeczpospolita. În prezent, decalajul dintre cele două ţări este de aproximativ 6.500 dolari. Dacă nu vor avea loc evenimente neprevăzute, Polonia ar putea recupera acest decalaj în decurs de un deceniu.
Cu toate acestea, creşterea economică rapidă a făcut pe mulţi experţi să spună că următorul buget european pe termen lung 2021-2027 ar putea fi ultimul în care ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia vor fi beneficiari neţi în loc de contributori neţi.
Mai multe despre:
#Polonia
Pe acelasi subiect: