Obiectivul autorităţilor de la Oslo îl reprezintă interzicerea vânzării vehiculelor cu combustibili fosili până în 2025.

Pe lângă scutirile de taxe pentru automobilele electrice, proprietarii acestora beneficiază şi de alte facilităţi, precum taxe de drum reduse, parcare gratuită şi în multe locuri încărcare gratuită.

O provocare o constituie însă numărul redus de staţii de încărcare rapidă care să ţină pasul cu creşterea rapidă a flotei de autovehicule electrice.

Anul trecut, 54,3% dintre maşinile noi vândute în Norvegia au fost complet electrice, un nivel record pe plan mondial, faţă de un procent de 42,4% în 2019 şi de aproximativ 1% în urmă cu un deceniu, arată datele Federaţiei Rutiere Norvegiene, scrie Agerpres.

Citește și: Lista țărilor care vor să interzică mașinile pe benzină și diesel, în următorii ani. Cele mai multe sunt din Europa

Vânzările de vehicule electrice în Norvegia au accelerat în ultimele luni din 2020. În decembrie, maşinile electrice au reprezentat 66,7% din totalul înmatriculărilor noi, cel mai ridicat nivel înregistrat într-o singură lună.

În octombrie a debutat pe piaţa norvegiană mult aşteptatul model electric al Volkswagen - ID.3 - care s-a situat pe locul I în topul vânzărilor, depăşind Model 3 de la firma americană Tesla şi Polestar 2 de la grupul chinez Geely, arată datele Federaţiei Rutiere Norvegiene.

Conform planurilor pe 2021 prezentate recent de autorităţile de la Oslo, sunt extinse scutirile de taxe pentru automobilele electrice, ceea ce oferă predictibilitate producătorilor auto.

"Aceasta ne permite să fim încrezători că vehiculele electrice vor reprezenta 90% din vânzările Volkswagen în Norvegia anul viitor", a afirmat recent Harald A. Moeller AS, importatorul norvegian al maşinilor Volkswagen, inclusiv al brandurilor Audi, Skoda şi SEAT.