Luna trecută, Trump a anunţat că va acorda Poloniei acces la Programul Visa Waiver al Departamentului de Stat, care le permite cetăţenilor din ţările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză.

"Sunt foarte încântată că, în curând, cetăţenii polonezi vor putea să călătorească în SUA pentru turism şi afaceri fără vize", a postat pe Twitter ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, la scurt timp după ce decizia a fost anunţată.

"Este un pas important în continuarea dezvoltării legăturilor economice, de securitate, culturale şi de la om la om între naţiunile noastre", scrie Casa Albă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Citește și: A început Loteria vizelor. Reguli noi pentru românii care vor să trăiască "visul american"

Decizia trebuie însă să fie aprobată de Departamentul Securităţii Interne, potrivit Casei Albe.

Polonia încearcă de mult timp să intre în Programul Visa Waiver.

Trump a promis de asemenea că va transfera 1.000 de militari americani în Polonia, iar guvernul polonez ar urma să asigure finanţarea pentru construirea facilităţilor pentru ei.

Circa 10 milioane de polonezi trăiesc în SUA, reprezentând una dintre cele mai importante minorităţi etnice din această ţară, notează Reuters.

Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot călători în Statele Unite fără viză, cu excepția celor din cinci țări, respectiv România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria.

Citește și: Una dintre cele mai închise țări din lume se deschide străinilor. Eliberează, pentru prima dată în istorie, vize turistice

Visa Waiver este un program guvernamental american care permite cetăţenilor anumitor state să călătorească pe teritoriile americane în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile.

Într-o declarație data publicității luna trecută, de Casa Albă, cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Washington, președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver.

În declarația intitulată "Viitorul României şi al relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

Uniunea Europeană a anunțat la începutul anului că, din 2021, cetăţenii Statelor Unite Ale Americii vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, dacă nu ridică vizele pentru cele cinci țări.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament.

În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.