Guvernul de la Copenhaga şi o largă coaliţie de partide în Parlament au căzut de acord să impună un plafon de 35%, a anunţat ministrul pentru Industrie şi Afaceri, Simon Kollerup. Măsura este una ţintită pe produsele financiare catalogate drept "credite rapide".

Plafonarea reflectă înmulţirea semnalelor de alarmă cu privire la aceste credite rapide, care au devenit mai populare după ce instituţiile tradiţionale de credit au înăsprit accesul la creditare.

Autoritatea de supraveghere financiară din Danemarca a reamintit joi tuturor instituţiilor de credit că nu ar trebui să acorde împrumuturi debitorilor care nu îşi permit să le ramburseze şi de asemenea să îşi revizuiască procedurile prin care stabilesc solvabilitatea debitorilor.

"Avem acum o problemă serioasă cu aceste credite rapide, care blochează în special tineri şi cetăţeni vulnerabili cu datorii care nu pot fi gestionate", a spus Simon Kollerup, potrivit Agerpres.

Prin această măsură Danemarca se alătură altor state scandinave care au decis să pună presiuni asupra companiilor care percep dobânzi mari, pe fondul creşterii îngrijorărilor cu privire la gradul excesiv de îndatorare al gospodăriilor.

La începutul acestui an, Finlanda a redus plafonul dobânzilor iar Norvegia a impus o limită cu privire la raportul dintre datorie şi venituri disponibile.