Cei mai mulți dintre beneficiari sunt tineri de peste 26 de ani, care au împrumutat banii pentru a-și acoperi costurile cu facultatea, masterul sau doctoratul.

Unii și-au pregătit chiar un ″plan B″ în carieră și au învățat o altă meserie, mai căutată pe piața muncii.

Majoritatea celor 5.100 de beneficiari de până acum ai programului ″Investeste în tine″ au vrut să-şi continue sau să-şi aprofundeze studiile.

Ramona Ivan, director în cadrul unei bănci: “Au venit pentru studii doctorale - foarte interesant a fost şi pe partea de reconversie profesională, adică sunt persoane ajunse la o anumită vârstă care chiar vin cu ″planul B″ de carieră.”

Datele statistice arată însă că, din motive care ţin de timp, de bani sau de lipsa de interes, puţini adulţi de la noi se mai aşază la masa de studiu după ce termină şcoala. Cei care fac totuşi asta sunt trimişi de angajatori la cursuri, pe banii companiei.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa celor care participă la programe de învăţare. Sub 1% dintre adulţii de la noi au urmat un curs sau un program de pregătire, în vreme ce media europeană este de 11%. În ţările nordice, peste un sfert dintre adulţi învaţa pe tot parcursul vieţii lor.

Prin programul ″Inveșteste în tine″ sunt date credite fără dobânda, garantate de stat, pentru o perioadă de cel mult 10 ani, celor care au nevoie de bani pentru studii, sănătate, cultura, sport sau casa.

Creditul maxim care poate fi luat de cei între 16 şi 26 de ani este de 40.000 de lei, iar pentru cei de peste 26 de ani - de până-n 35.000 de lei. Dacă solicitanţii sunt angajaţi, suma poate fi suplimentata cu 20.000 de lei.

Ramona Ivan: “Cei mai mulţi sunt din Bucureşti, mai ales că dacă vorbim de tineri - aici, ca centru universitar, sunt cele mai multe universităţi, există şi Clujul, Bihorul, Gorjul cu număr foarte mare.”

Pe lângă finanţarea studiilor şi a cursurilor de formare, au fost unii care şi-au cumpărat din banii împrumutaţi echipamente IT, şi-au modernizat casele ori şi-au plătit cazarea şi întreţinerea la facultate.

Banii pot fi folosiţi şi în alte scopuri. De exemplu, pentru acoperirea costurilor cu creşa copiilor, a taxelor de participare la concursuri ori pentru costuri medicale.

Nu toate băncile acordă astfel de împrumuturi. Lista celor care au intrat în program se găseşte pe siteul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Până acum au fost date credite de 180 de milioane de lei, deşi statul a pus la dispoziţie un plafon de 5 ori mai mare.