Tara care ramane fara tineri. Criza duce la un "exod ametitor al mintilor stralucite"
Tinerii din Irlanda parasesc tara, pentru a scapa de somaj si masurile de austeritate. Irlanda are antecedente puternice in ceea ce priveste emigrarea populatie, atunci cand situatia economica se inrautateste. Criza si masurile de austeritate impuse de guvernul de la Dublin au facut ca un nou val de irlandezi sa isi incerce norocul peste hotare, scrie International Business Times.
Situatia a devenit atat de grava incat organizatiile de tineret din tara atrag atentia guvernului de la Dublin asupra a ceea ce ei numesc “un exod ametitor al mintilor stralucite”. Potrivit presei irlandeze, aproximativ 308.000 de persoane, in mare parte tineri, au parasit tara incepand din 2009, in conditiile in care populatia totala este de 4,6 milioane. Din cei 308.000 de emegranti, 41% provin din segmentul de varsta de 15-24 de ani.
Chiar mai ingriorator de atat este faptul ca peste jumatate din cei de aceasta varsta iau in considerare sa paraseasca tara, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National pentru Tineret din Irlanda (NYCI). “Implicatiile pierderii unui asemenea procent din totalul populatiei tinere ramane inca de vazut”, avertizeaza NYCI.
Din cei cu o medie de varsta mai mare, intre 35 si 54 de ani, un sfert au luat in considerare sa plece. Cifrele oferite de guvern arata ca mai bine de o patrime din familiile irlandeze au avut in ultimii doi ani cel putin o persoana apropiata care a parasit tara. Cei mai multi respondenti ai sondajului au indicat lipsa locurilor de munca drept principal motiv pentru alegerea facuta, un numar foarte mare (83%) dand vina pe guvern pentru incapacitatea de a redresa acest sector.
Angela Hart, o angajata a serviciilor sociale dedicate tineretului din Dublin, a declarat pentru ziarul Irish Times ca aproape fiecare tanar care trece pragrul organizatiei se gandeste la emigrare. “Daca vin 20 de tineri pe saptamana aici, toti vorbesc despre emigrare. E vorba de persoane de 18-20 de ani. Pana si cei mai tineri de atat aduc acum asta in discutie, pentru ca a devenit ceva impamantenit. Acesta e viitorul lor. Asta e ceea ce vad. Spun ca, si daca termina scoala, nu e nimic de facut pentru ei aici. Sunt convinsa ca o buna parte dintre ei vor pleca atunci. Nu au nimic de facut, nici macar in comunitatile locale din care fac parte, decat sa vorbeasca despre emigrare si apoi sa o si faca”, spune Hart.
Somajul in randul tinerilor a urcat la 14,3% si se asteapta sa cunoasca o usoara imbunatatire pana anul viitor, ajungand la 14,1%. Dar ameliorarea are de fapt legatura cu numarul mare de persoane care parasesc tara. Potrivit unui sondaj al cotidianului Irish Times, perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare pentru cei care raman in tara. Astfel, tinerii intre 18 si 30 de ani sunt de trei ori mai predispusi riscului de a nu-si putea asigura traiul zilnic odata ajunsi la batranete. Acestia atrag atentia ca, intre 2007 si 2011, asigurarile de somaj au scazut cu pana la 46%.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a sfatuit de asemenea guvernul irlandez sa isi concentreze eforturile asupra reducerii somajului din randul tinerilor, ca sa previna o prabusire totala a economiei. Cei mai multi dintre imigranti se indreapta de obicei catre Marea Britanie si Statele Unite, dar ultimul val al celor plecati in cautarea unui loc de munca si-a indreptat mai nou atentia catre Australia, unde 4.500 de irlandezi au devenit rezidenti permanenti si 645 au primit vize de student, numai anul trecut. Canada, Noua Zeelanda si unele tari din UE, in special Germania, sunt si ele printre destinatiile preferate.
“Am cativa membri ai familiei care s-au dus in Australia. Eu sunt la o facultate de turism, dar prefer sa nu raman in tara. Probabil nu vor mai fi deloc locuri de munca in domeniu, pana cand o sa termin eu studiile”, spune Owen Butler, un student din Dublin, pentru Irish Times.