Tara care aduce arhitectura urbana la un nou nivel. Ce sunt "orasele inteligente" si cum vor schimba ele fata Planetei. Proiectul de miliarde de dolari. VIDEO
Arhitectura India (Foto: AFP/Mediafax)
Intr-un plan ambitios de a aduce India urbana la un nou nivel, premierul Narendra Modi a anuntat ca va cumpara o suta de "orase inteligente" in intreaga tara - orase echipate cu tehnologii de comunicare de ultima generatie.
"In trecut orasele erau construite de-a lungul raurilor", a spus Modi, prim-ministrul indian, intr-un discurs din iunie. "Acum sunt construite de-a lungul autostrazilor. Dar in viitor vor fi construite pe baza disponibilitatii retelelor de fibra optica si a infrastructurii din urmatoarea generatie".
Pentru Modi, constructia de noi orase este o modalitate de a gestiona urbanizarea tot mai rapida a populatiei, dar si de a se mentine in competitie cu China, care a facut din orasele inteligente un obiectiv principal, relateaza CNN, preluat de Mediafax.
Guvernul Indiei a anuntat o investitie de 1,2 miliarde de dolari in orase inteligente pentru anul viitor, mai multe fonduri urmand sa provina de la investitori privati si din strainatate. Multe astfel de orase au intrat deja in procesul de constructie, in special in coridorul dintre Delhi si Mumbai, centrele politice si de afaceri ale Indiei.
Exista, totusi, un nivel mare de indoiala privind planurile prim-ministrului, multi fiind de parere ca India, unde mare pare a populatiei traieste fara sa aiba acces la infrastructura de baza, nu ar trebui sa se concentreze acum pe designuri desprinse din filmele stiintifico-fantastice.
Ce este un "oras inteligent"?
Notiunea se refera, in general, la orase care folosesc tehnologie de informatie pentru a rezolva problemele urbane, precum camere de securitate si senzori care monitorizeaza nivelurile apei, folosirea energiei, traficul si care trimit informatia direct celor care administreaza orasul. Alte exemple sunt sisteme automate de colectare a gunoiului si aplicatii care ajuta locuitorii sa se deplaseze in trafic, sa anunte existenta gropilor si sa voteze.
Orasele vechi pot fi echipate cu astfel de tehnologii inteligente, in timp ce orase noi pot fi construite in intregime pe baza acestor sisteme. intrucat asezarile noi au fiecare detaliu planificat anterior, le permit autoritatilor sa se ocupe de probleme precum supraaglomerarea sau poluarea inainte ca orasul sa fie macar locuit.
"Putem deja sa anticipam problemele cu care se confrunta aceste orase si sa le atacam la sursa", spune Rahul Sharma, director executiv la IBM, care vede in tehnologia de oras o piata noua importanta. "India are o oportunitate fantastica prin care putem lucra in afara tehnologiei existente".
India nu este singura tara prinsa de valul oraselor inteligente. Noi asezari apar in tari precum Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite si China, care a anuntat o investitie de 8 miliarde de dolari in tehnologia pentru orase inteligente pentru acest an.
Pe acelasi subiect: