Tara care a mai ramas cu 200 de dolari in portofel, desi are rezerve imense de diamante. Inflatie de 6,5 sextilioane %
Este tara cu unele dintre cele mai mari rezerve de platina si diamante din lume. Cu toate acestea, dupa ce a platit saptamana trecuta ultimele salarii guvernamentale, Zimbabwe a ramas cu doar 217 de dolari in banca, scrie The Atlantic Wire.
Ministrul de Finante, Tendai Biti, a recunoscut situatia intr-o conferinta de presa pe care a tinut-o marti. "Saptamana trecuta, dupa ce am platit functionarii publici, ne-au mai ramas doar 217 dolari in visteria nationala. Finantele guvernului sunt intr-o stare critica in acest moment si nu reusim sa ne indeplinim obiectivele", a declarat acesta in fata reporterilor.
Economia din Zimbabwe a inceput sa se destrame in anul 2000, cand presedintele Robert Mugabe a confiscat pamantul a peste 4.000 de fermieri si a trimis sectorul agricol in colaps. In anii urmatori, tara s-a confruntat cu o perioada de hiperinflatie, ajungand in mijlocul lunii noiembrie 2008 la un maxim de 6,5 sextilioane procente, moment in care economistii au spus ca statul nu mai are scapare.
Preturile se dublau de la o zi la alta si guvernul a trebuit sa emita bancnote 100 de miliarde de dolari de Zimbabwe. In 2009 acestia au emis bancnote de 100 de trilioane de dolari de Zimbabwe, dupa care au decis sa renunte la 12 zerouri din moneda locala.
Tara trece acum printr-un anevoios proces de revenire, dar nu se stie inca felul in care aceasta va reusi sa depaseasca aceasta criza.
"Ne vom adresa comunitatii internationale", a spus ministrul de finante in cadrul conferintei de presa.
Intre timp, Zimbabwe se pregatateste de noi alegeri, iar oficialii din guvern sunt acuzati de coruptie in administrarea minelor de diamant ale tarii.
*In foto: certificatul primit de Zimbabwe de la Guinness Book of Records, pentru cea mai mare rata a inflatiei din lume, in iulie 2008. Intre timp, aceasta a mai crescut.