Olsen aminteste de o recomandare din 2010, ca fondul sa investeasca in infrastructura si in capital privat, ce fusese respinsa la vremea respectiva, noteaza Bloomberg.

Acum, guvernatorul isi arata din nou sprijinul pentru aceasta propunere, sperand ca noul executiv, condus de Erna Solberg, va adopta o pozitie diferita.

Cresterea fondului, in care se duc majoritatea incasarilor din petrol si gaze, da mari batai de cap guvernantilor. Acesta s-a marit de mai bine de patru ori din 2005 si, potrivit estimarilor oficiale, va ajunge la 875 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului viitor.

In 2010, fondul si-a extins pentru prima data aria de investitii, pe langa actiuni si obligatiuni, directionandu-si 5% in domeniul imobiliar.

Guvernul norvegian da in fiecare an publicitatii un document in care stipuleaza orice modificare de strategie in administrarea fondului.

Guvernul isi doreste o strategie de investitii stabila si previzibila pentru fond. Daca primim recomandari din aceasta directie, le vom analiza cu atentie si vom vedea daca este necesar sa facem vreo schimbare”, a declarat ministrul de Finante Siv Jensen. Acesta a adaugat ca restructurarea fondului ca sa poata fi mai bine administrat nu este neaparat o solutie.

Norvegia a pus bazele acestui depozit in 1996, ca sa nu dea peste cap economia de 500 miliarde de dolari. Numai ca acesta a continuat sa creasca peste asteptari, iar Norvegia a devenit acum cea mai bogata economie scandinava.