Grecia da din nou frisoane Europei. Alegerile anticipate din 25 ianuarie vor decide daca tara ramane in UE
Miza alegerilor legislative anticipate din 25 ianuarie este "ramanerea tarii in Europa", a afirmat marti premierul grec conservator Antonis Samaras, facand aluzie la o posibila victorie a stangii radicale Syriza, care militeaza pentru iesirea Greciei din blocul comunitar, care a impus ani la rand de austeritate poporului.
Parlamentul elen a esuatl la finele anului trecut, in cea de-a treia incercare de a alege presedintele Republicii. Stavros Dimas, fost comisar european si candidatul Guvernului in alegerile prezidentiale, avea nevoie de 180 de voturi in al treilea tur de scrutin, dar a obtinut doar 168.
Trebuie sa intram "in batalia alegerilor cu responsabilitate" deoarece "de aceasta lupta depinde ramanerea tarii in Europa", a avertizat premierul Samaras in cadrul unei intalniri cu presedintele Carolos Papoulias.
In conditiile in care clasa politica din Grecia trece printr-un impas, culminand cu o popularitate in ascendiune a partidului extremist Syriza, care ar putea ajunge la putere in urma algerilor, liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea si au avertizat ca Guvernul trebuie sa continue reformele stabilite cu FMI, CE si BM pentru primirea imprumuturilor internationale.
Michael Fuchs, un lider politic din partidul cancelarului german Angela Merkel, afirma insa ca asistenta financiara oferita Greciei nu mai este o necesitate in prezent, iar o eventuala iesire a tarii din zona euro nu ar periclita moneda unica, afirma
"Situatia este total diferita fata de acum trei ani, cand nu aveam mecanisme de salvare financiara. Epoca in care eram fortati sa salvam Grecia a trecut", a declarat Michael Fuchs, vicepresedintele grupului crestin-democrat (CDU) din Bundestag, conform unui interviu acordat cotidianului Rheinische Post.
"Nu mai exista potential de santaj. Iar Grecia nu mai prezinta risc sistemic pentru zona euro", a adaugat politicianul conservator german.
Liderul Syriza, Alexis Tsipras, pledeaza pentru incetarea politicilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.
"Daca Alexis Tsipras crede ca poate reduce eforturile pentru reforme si masurile economice din Grecia, atunci si Troica poate reduce creditele destinate Greciei", avertizeaza Fuchs.
Fondul Monetar International a suspendat deja asistenta financiara acordata Greciei, pana la stabilizarea situatiei politice.
Pe acelasi subiect: