Publicatia australiana nu isi dezvaluie sursele, dar afirma ca unele dintre marile tari producatoare, intre care Rusia si Arabia Saudita, sunt de acord cu acest proiect, care ramane totusi in faza de negocieri. 

Una dintre sarcinile acestei agentii ar fi asigurarea unei reprezentari mai eficiente a tarilor emergente. 

"Australia si alte mari economii incearca sa puna bazele unui nou regim pentru comertul cu produse energetice in lume", din cauza, in special, a temerilor generate de variatiile de pret. 

Pretul petrolului este in scadere constanta de mai mult timp pe fondul slabei cereri la nivel mondial, barilul evoluand in jurul a 80 de dolari, cel mai mic nivel din 2010. 

Potrivit publicatiei, comunicatul final nu va anunta crearea acestei noi institutii, dar ar putea "sa armonizeze principiile pe care le va urma". 

Infiintarea unei noi institutii energetice internationale se impune deoarece cele doua agentii existente, Agentia Internationala pentru Energie (IEA, pentru tarile consumatoare) si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC, pentru tarile producatoare), nu mai sunt in pas cu realitatea.

Spre exemplu, Statele Unite, care fac parte din IEA, au devenit intre timp un important producator de gaze de sist, in timp ce cota tarilor din cadrul OPEC in productia mondiala se afla in declin. 

Obstacole insa raman, potrivit publicatiei, care precizeaza in acest sens faptul ca unele tari ar intentiona sa lege acest proiect de capitolul climatic al G20, o tema fata de care Australia are reticente. 

Niciuna dintre delegatiile solicitate sambata dimineata de AFP nu era in masura sa comenteze aceste informatii