La Forumul statelor din APEC, premierul japonez Shinzo Abe si presedintele chinez Xi Jinping au participat la primul summit bilateral, extrem de asteptat, un prim semn al dezghetarii relatiilor, dupa peste doi ani de tensiuni.

"Numeroase tari asteptau acest summit intre Japonia si China, si nu este vorba doar despre statele asiatice. Cred ca am facut un prim pas spre ameliorarea relatiilor bilaterale", a declarat premierul Abe, la finalul intrevederii de o jumatate de ora cu liderul chinez.

"China doreste ca Japonia sa continue pe calea dezvoltarii pasnice" si "sa adopte politici militare si de securitate rezervate", a declarat presedintele Xi Jinping, citat de agentia Xinhua.

China si Japonia isi disputa Insulele Diaoyu (Senkaku)

Relatiile dintre China si Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, in japoneza) in Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviatia si Marina celor doua tari au fost implicate in mai multe incidente in ultimele luni, in apropierea arhipelagului nelocuit.

In acest context, premierul Abe a cerut Chinei infiintarea unui mecanism de comunicare maritima, pentru evitarea unui eventual incident.

Potrivit agentiei Xinhua, Abe a asigurat ca Japonia nu intentioneaza sa-si schimbe pozitia cu privire la responsabilitatile istorice. Presedintele Xi Jinping a reafirmat pozitia Chinei si a indemnat Japonia sa "foloseasca istoria ca pe o oglinda pentru a privi spre viitor".

Gazda reuniunii APEC, presedintele chinez a deschis cea mai importanta reuniune internationala organizata dupa sosirea la putere, la sfarsitul anului 2012. Presedintele american Barack Obama, sosit luni dimineata la Beijing, a sustinut un discurs la deschiderea summitului APEC, iar marti si miercuri are programate intrevederi cu presedintele Xi Jinping. Casa Alba a promis "discutii sincere si aprofundate" cu partea chineza.

Presedintele chinez i-a indemnat duminica pe participantii la summit "sa realizeze visul regiunii Asia-Pacific pentru locuitorii zonei", aluzie la "visul chinez" al grandorii regasite.

Premierul australian cauta vinovatii pentru prabusirea zborului MH17 in Ucraina

Summitul anual al forumului de cooperare economica din Asia-Pacific (APEC) urmeaza sa discute despre proiecte concurente ale extinderii si aprofundarii liberului-schimb regional. Reuniunea reprezinta, de asemenea, o ocazie pentru numeroase intrevederi bilaterale asupra unor dosare si dispute intre partenerii regiunii.

Premierul australian Tony Abbot intentioneaza, astfel, sa-i ceara explicatii liderului de la Kremlin cu privire la zborul MH17 al Malaysia Airlines, doborat in spatiul aerian al Ucrainei in luna iulie si soldat cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord, intre care 38 de australieni.

Occidentalii ii considera pe separatistii prorusi responsabili pentru aceasta tragedie si acuza Moscova ca impiedica ancheta, acuzatii dezmintite de Kremlin.

Pe de alta partea, la cea de-a zecea intalnire in mai putin de doi ani, presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin s-au angajat, duminica, sa-si consolieze colaborarea, iar ulterior au semnat mai multe acorduri, in special in domeniul energetic intre gigantul rus Rosfnet si chinez CNPC.

In plan economic, China si Statele Unite au insistat asupra proiectelor concurente cu privire la integrarea economica in Asia-Pacific. Washingtonul nu si-a ascuns diferendele cu Beijingul cu privire la respectarea drepturilor omului, atacurile informatice, disputele comerciale sau frontierele maritime ale Chinei cu statele vecine.

Barack Obama si Vladimir Putin, discutie de cateva minute

Presedintele SUA, Barack Obama, a avut o scurta discutie cu omologul sau rus, Vladimir Putin, cu ocazia reuniunii anuale a Forumului pentru cooperarea economica Asia-Pacific (APEC), la Beijing, relateaza cotidianul Kommersant, citat de site-ul agentiei RIA Novosti.

Potrivit Kommersant, Vladimir Putin a intarziat cateva minute la fotografia de grup a liderilor tarilor membre APEC.

Barack Obama a fost primul care l-a intampinat pe Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut o discutie bilaterala informala care a durat sapte-opt minute.

In afara de Japonia, Vietnamul si Filipine se afla, de asemenea, in relatii tensionate cu China, care revendica suveranitatea aproape in totalitate asupra Marii Chinei de Sud, pe unde trece o ruta strategica pentru navigatia comerciala.

Economiile statelor membre APEC reprezinta aproximativ 40% din populatia lumii, 57% din PIB-ul mondial si 44% din schimburile comerciale internationale.

Summitul va fi urmat de reuniunea statelor din Asia de sud-est (ASEAN), in Myanmar, iar la sfarsitul saptamanii este programat la Brisbane, in Australia, summitul G20.