In prezent, energia fotovoltaica este responsabila pentru mai putin de 0,1% din productia de electricitate in Suedia, o tara care prefera energia hidroelectrica (39%) si pe cea nucleara (36%).

Intr-un comunicat de presa, Ministerul suedez de Finante a propus ca productia de energie fotovoltaica pentru uz propriu sa fie complet scutita de taxe, iar cei care revand electricitatea provenita din instalatiile fotovoltaice sa plateasca o taxa de 500 de coroane (51 de euro) pentru un Megawatt ora, adica mai putin cu 98% decat in prezent.

"Aceasta va permite realizarea unor investitii rapide", a apreciat ministrul Finantelor, social-democratul Magdalena Andersson.

Propunerea Guvernului suedez are toate sansele sa fie adoptata de Parlament, in conditiile in care, in trecut, opozitia de centru-dreapta a criticat Executivul pentru lipsa de ambitie in domeniul energiilor regenerabile. Propunerea trebuie, insa, aprobata si de Comisia Europeana.

In luna octombrie, autoritatea de reglementare a pietei de energie din Suedia a estimat ca, pentru atingerea obiectivului ca electricitatea sa provina in proportie de 100% din energii regenerabile, ponderea energiei fotovoltaice in Suedia ar trebui sa ajunga la 5%, chiar 10%.