Suedia ataca dur Marea Britanie pe tema limitarii liberei circulatii: “Nu te poti astepta sa ai acces deplin la piata unica a UE, dar sa respingi accesul pe piata muncii”
Suedia a fost un aliat apropiat al Marii Britanii - cea de a patra piata de export - in efortul sau de a reduce barierele comerciale interne si de a limita birocratia, dar Stefan Lofven a spus ca Londra nu ar trebui sa se astepte la acelasi tratament daca paraseste blocul comunitar.
“Nu poti avea circulatia libera a bunurilor, serviciilor si capitalului, dar nu a cetatenilor”, a declarat Lofven pentru Reuters. “UE nu functioneaza asa si vor exista divergente daca nu sunt membri”, a adaugat el.
Ministrul britanic insarcinat cu negocierea Brexitului a declarat luni ca incearca sa obtina un acord “unic” cu UE pentru a restabili suveranitatea, a reduce imigratia si a stimula comertul cu blocul comunitar dupa iesire.
Liderii europeni au avertizat, insa, Marea Britanie ca nu poate alege ce reguli respecta daca vrea sa continue sa aiba acces nerestrictionat la pietele europene.
Votul britanicilor pentru parasirea UE dupa peste patru decenii a provocat o unda de soc in intregul bloc comunitar si unii politicieni din UE au cerut o linie dura in negocieri in privinta procedurii de “divort”.
Lofven, seful guvernului suedez de centru-stanga, a spus ca Marea Britanie si Europa ar trebui sa colaboreze pentru a face din Brexit un succes. “Trebuie sa-l facem cat mai usor si mai convenabil pe cat este posibil”, a apreciat politicianul suedez.
Nu exista nicio graba pentru inceperea negocierilor, a spus Lofven, precizand insa ca situatia nu se poate prelungi la nesfarsit. “Avem alte lucruri de facut decat sa ne gandim la Brexit”, a spus Stefan Lofven.
“Trebuie sa ne asiguram sa cream locuri de munca... trebuie sa raspundem exigentelor pentru combaterea incalzirii globale si exista chestiuni de securitate, precum lupta impotriva terorismului. Pe asta trebuie sa ne concentram”, a mai afirmat seful guvernului de la Stockholm.
Atat pentru Suedia, cat si pentru UE, azilul este una dintre cele mai importante provocari pentru anii urmatori. Peste un milion de migranti si refugiati au ajuns anul trecut in Europa, 163.000 dintre ei solicitand azil in Suedia.
In conditiile in care noii sositi dorm in corturi, Suedia a intors foaia anul trecut dupa decenii de politica generoasa in materie de azil, introducand controale la frontiera, permise temporare de sedere si alte masuri dure.