Acordul, dezvaluit mai intai de Ministerul cubanez de Externe inainte de a fi confirmat de Departamentul de Stat american, a fost semnat joi la Miami si vine cu o saptamana inainte de prima aniversare a inceperii dezghetului dintre cele doua tari, anuntat anul trecut de presedintii Barack Obama si Raul Castro.  

"Proiectul pilot" in materie de schimburi postale directe intre Cuba si Statele Unite se va concretiza "in urmatoarele saptamani si va fi pus in aplicare cu caracter permanent in viitor", a precizat ministerul cubanez.

Acesta va permite transportul mesageriei cu avionul intre cele doua tari, fiind introduse "mai multe zboruri pe saptamana, in loc sa se recurga la o tara terta", a explicat diplomatia americana.

Cele doua guverne au demarat oficial la 17 decembrie o apropiere istorica, dupa mai bine de o jumatate de secol de intrerupere a relatiilor.  

Intre timp, cele doua tari si-au restabilit relatiile diplomatice in iulie, si-au redeschis ambasadele si au inceput o serie de negocieri pe diverse teme, cum sunt cooperarea, imigratia sau drepturile omului.

Pe de alta parte, Cuba a obtinut retragerea de pe o lista neagra americana a "tarilor care sustin terorismul".  

Au fost infiintate comisii interguvernamentale pentru rezolvarea litigiilor financiare si lupta antidrog.  

In schimb, ridicarea embargoului economic american impus in 1962, in plin Razboi Rece, si restituirea bazei americane Guantanamo, conditii absolute pentru Cuba in perspectiva normalizarii complete cu Statele Unite, nu se afla printre punctele in discutie, transmite Agerpres.