"Am luat aceasta decizie pentru crearea de noi oportunitati la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol in relatia dintre Statele Unite si Cuba", a declarat Obama, notand ca istoria relatiilor dintre cele doua tari este una "complicata".

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au aparat cu mandrie democratia si drepturile omului in Cuba. Avem o relatie unica", a spus Obama.

Printre masurile luate, Obama a anuntat eliminarea restrictiilor de calatorie intre cele doua tari, reluarea relatiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

"Izolarea Cubei nu a functionat; este necesara o noua abordare", a adaugat Obama, precizand ca va solicita, ulterior, masuri pentru normalizarea relatiilor la nivel medical si pentru eliminarea Cubei de pe lista tarilor care sustin terorismul.

Presedintele Statelor Unite i-a multumit Papei Francisc pentru rolul jucat in negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori presedintilor celor doua tari, Barack Obama si Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegatiile celor doua tari.

La incheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez in limba spaniola: "Todos somos americanos" ("Suntem toti americani").

Si de partea cealalta, presedintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relatiilor diplomatice cu Statele Unite, precizand ca problema embargoului american impus tarii sale urmeaza sa fie rezolvata.

"Am decis normalizarea relatiilor, dar acest lucru nu inseamna ca a fost rezolvata problema principala, cea a embargoului economic", a spus Raul Castro.

AFP scrie anterior ca Statele Unite si Cuba au decis restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte in anul 1961. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul sau cubanez, Raul Castro. Conversatia telefonica a durat aproximativ 50 de minute.

Americanul Alan Gross, detinut cinci ani in Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, in schimbul a trei cubanezi condamnati in SUA.

Totodatam Cuba a decis eliberarea a 53 de persoane considerate detinuti politici, in cadrul masurilor pentru ameliorarea relatiilor cu Statele Unite, anunta un oficial american. "Guvernul cubanez a acceptat sa elibereze 53 de persoane considerate detinuti politici", a explicat oficialul american