"Lumea nu isi poate permite un deceniu pierdut in Europa. Sunt necesare actiuni hotarate ale autoritatilor nationale si altor institutii europene pentru reducerea riscului ca regiunea sa se afunde intr-un declin mai profund", a afirmat Lew.

El a estimat, cu cateva zile inainte de un summit al statelor G20 din Australia, ca situatia din Europa nu a permis atingerea obiectivelor de crestere puternica si durabila stabilite de comunitatea internationala la inceputul anului 2014. 

In timp ce Europa da noi semne de incetinire a cresterii economice, secretarul Trezoreriei SUA a spus ca Banca Centrala Europeana nu poate garanta singura revenirea la o dezvoltare solida.

"Asa cum sugereaza datele economice recente, masurile BCE nu sunt suficiente pentru revenirea la crestere economica sanatoasa", a spus Lew. 

Pe de alta parte, Lew a avertizat ca lumea nu poate astepta ca Statele Unite sa inregistreze o crestere suficient de puternica pentru a compensa ritmul slab de dezvoltare al principalelor puteri economice din Europa, dar si cel al Japoniei. 

Comisia Europeana a redus la inceputul acestei luni estimarea referitoare la cresterea economiei zonei euro la 0,8% pentru acest an si la 1,1% in 2015, de la ritmurile de 1,2% si 1,7% prognozate in primavara.