Este un avertisment cit se poate de serios lansat de experti din cauza datoriilor federale fara precedent. Acestea se apropie vertiginos de limita permisa de legislatie - 14,3 trilioane de dolari.

In aceste conditii se discuta marirea plafonului  pentru ca Statele Unite sa nu plonjeze intr-o criza de proportiii colosale si consecinte planetare. Dar oare asta nu inseamna de fapt amanarea unui deznodamant de neevitat?

Pe masura ce imprumuturile facute de guvernul federal se apropie de limita de sus, perspectiva unui impas stirneste discutii apocaliptice.

" Consecintele unei neridicari a plafonului de indatorare ar avea efectul unui Armagedon asupra economiei", spune Jay Carney, purtator de cuvant al Casei Albe.

Congresul este cel in drept sa aprobe marirea pragului de indatorare, iar republicanii spun limpede ca vad lucrurile.... putin altfel.

Kay Bailey Hutchuison, senator republican afirma:" Trebuie sa facem reforme inainte sa votam ridicarea plafonului".

In acest moment, datoriile Unchiului Sam sunt de 14,266 de trilioane de dolari, iar in actualul ritm de indatorare, Statele Unite vor atinge limita pe 16 mai.

" Daca plafonul indatorarii nu va fi ridicat , Statele Unite vor intra intr-o criza majora. Atunci vom constata ca recesiuena recenta si toate cele din trceut n-au fost decit o palida repetitie fata de ceea ce va urma", spune Maya MacGuineas, membru al Comitetul pentru bugetul federal.

Unele voci autorizate spun ca actualul blocaj e o ocazie nepretuita pentru a rezolva problemele fiscale ale tarii. Toti expertii sunt insa de acord ca esecul unei ridicari a plafonului este de neimaginat, pentru simpul motiv ca nu exista un precedent. Un guven federal in pana ar insemna inghetarea tutoror platilor, a cheltuielilor si a investitiilor.

FMI forteaza SUA sa adopte un plan de reducere a deficitului bugetar

Pe de alta parte, Fondul Monetar International (FMI) a indemnat Statele Unite sa grabeasca prezentarea unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, ceea ce creste presiunile asupra Casei Albe de a detalia masuri pentru scaderea datoriilor, ajunse la un nivel record, transmite Reuters.

FMI apreciaza ca SUA si Japonia, doua dintre cele mai mari economii ale lumii, intarzie aplicarea unor masuri pentru relansare, in timp ce o mare parte din statele avansate actioneaza pentru a reduce deficitele bugetare.

"Tarile care intarzie ajustarea in acest an se vor confrunta cu provocari mai mari in privinta respectarii obiectivelor pe termen mediu", noteaza institutia financiara internationala.

FMI considera ca in SUA va fi nevoie de o ajustare "majora" anul viitor pentru echilibrarea bugetului.

Criza financiara din perioada 2007-2009 a dus la o majorare dramatica a datoriei emise de statele dezvoltate, din cauza masurilor prin care guvernele au incercat sa sustina economiile si sistemele bancare.