SUA au pierdut o suma aproape egala cu PIB-ul tarii, in cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, cel mai mare faliment din istoria omenirii
Criza financiara a costat economia americana intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari, iar pagubele ar putea fi de peste doua ori mai mari, daca economia isi revine prea lent, potrivit unei estimari a Rezervei Federale (Fed) din Dallas.
Printre pagubele pe termen lung aduse economiei SUA, Rezerva Federala identifica somajul ridicat, precum si oportunitatile pierdute din cauza sprijinirii sectorului financiar cu 12.600 de miliarde de dolari, se arata in analiza bancii centrale, publicata la aproape cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers.
"Criza din 2007-2008 a avut un impact negativ foarte puternic asupra activitatii economice, consumului si avutiei financiare. Populatia SUA a fost nevoita sa suporte si alte costuri, precum cele determinate de consecintele psihologice, pierderea competentelor din cauza somajului prelungit, oportunitatile economice reduse si interventia tot mai puternica a statului in activitatea economica", se arata in raport, citat de CNBC, scrie Mediafax.
In total, costurile se situeaza intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari. Pagubele economice sunt echivalente cu 40-90% din PIB al SUA, sau cu 50.000-120.000 de dolari pentru fiecare gospodarie.
Situatia ar putea fi mult mai rea, in functie de durata recuperarii economiei.
"Daca efectele crizei sunt permanente, trendul de consum observat incepand din 2007 sugereaza ca pagubele produse ar putea fi de peste doua ori mai mari fata de estimarea de 6.000 - 14.000 de miliarde de dolari", noteaza Fed Dallas.
Desi interventia financiara de proportii a statului in economie a impiedicat un colaps, ajutoarele acordate companiilor au reprezentat o forma incorecta si netransparenta de transfer a poverii asupra contribuabililor, potrivit Fed.
Societatea trebuie sa rezolve acum probleme precum deficitul federal ridicat, lichiditatile masive injectate de Fed in piata financiara si reglementarea mai stricta a activitatii economice, se arata in analiza bancii.
Pe acelasi subiect: