"In pofida semnelor de rezistenta a performantei economice in timpul acestui an, anticipam riscuri tot mai mari pentru perspectivele de crestere ale Spaniei, din cauza somajului ridicat, conditiilor financiare tot mai dificile si nivelului ridicat al datoriei sectorului privat, cat si probabila incetinire economica a principalilor parteneri comerciali ai tarii", se arata intr-un comunicat transmis de S&P. 

Agentia mai aminteste si "starea incompleta" a reformei pietei de munca si probabilitatea unei noi deteriorari a activelor pentru bancile spaniole. 

S&P a redus prognoza de crestere economica a Spaniei pentru anul viitor de la 1,5% la 1%.  Ratingul Spaniei a fost coborat si de Fitch saptamana trecuta, care califica tara tot la nivelul "AA-".

Vestile proaste pentru Spania nu se opresc aici. Cele doua agentii de rating sugereaza ca ar putea urma noi retrogradari pentru din cauza riscului ca cea de-a patra economie a zonei euro sa intre in recesiune anul viitor, cu o posibila contractie de 0,5%.

Decizia de astazi a S&P subliniaza dificultatile cu care se confrunta liderii europeni inaintea summit-ului G20 care va avea ca principala tema de discutie criza datoriilor de stat din zona euro. 

Ministrii finantelor si guvernatorii bancilor centrale din Grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii trebuie sa gaseasca, vineri, la Paris, solutia care sa scoata Europa din criza datoriilor.