Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile Bulgariei pentru datoriile pe termen lung si scurt la nivelul BBB/A-2. Moody’s a atribuit Bulgariei rating Baa2, iar Fitch Ratings BBB-, pentru datoriile pe termen lung.

Perspectiva negativa arata o probabilitate de unu la trei ca S&P sa reduca ratingul Bulgariei in urmatorii doi ani, daca mediul politic se va inrautati si va avea un efect negativ asupra perspectivelor de crestere, deja reduse, se arata intr-un comunicat al S&P.

In perioada 2010-2012, cresterea economica medie a Bulgariei a fost de 1%, potrivit agentiei.

"Pentru 2013 ne asteptam la stagnare economica, efectul cheltuielilor publice si al exporturilor mai mari fiind anulat aproape complet de consumul intern si investitiile private anemice", se arata in comunicat.
S&P considera ca incertitudinile politice si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate vor incetini adoptarea reformelor, cu efect negativ asupra economiei.

Bulgaria este afectata de tulburari politice din luna februarie, cand protestele anti-austeritate au dus la caderea guvernului Boiko Borisov.

Guvernul minoritar condus de premierul Plamen Oresarski a venit la putere dupa alegerile din luna mai si a rezistat la doua motiuni de cenzura si la protestele de strada in care este denuntat sistemul politic corupt.

Guvernul anticipeaza pentru 2014 o crestere economica de 1,8%, usor peste estimarea FMI, de 1,6%.