Într-un interviu acordat Politico.eu, Tajani a spus că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt discuțiilor despre intrarea Turciei în blocul comunitar doar într-o singură situație și anume reintroducerea de către Ankara a pedepsei cu moartea.

“Este foarte dificil pentru Turcia, astăzi, sa intre în UE, dar nu putem să închidem acest capitol. Însă trebuie să transmitem mesaje foarte clare: pedeapsa cu moartea nu este acceptabilă pentru noi” și dacă Ankara decide să o reintroducă, exită “toate șansele” ca dialogul să fie închis.

Fostul comisar european recunoaște, însă, că există o serie de probleme cu Turcia, una dintre cele fiind și “libertatea personală și libertatea de opinie.” ”Este inacceptabil că sunt jurnaliști în închisori”, a mai spus Tajani, adăugând că a discutat această problemă cu președintele Recep Tayyip Erdoğan.

În martie 2015, EU și Turcia au semnat un acord prin care Ankara se angaja să gestioneze mai bine problema refugiaților care veneau în Europa, în schimbul accelerării negocierilor pentru aderarea la blocul comunitar.

Tensiunile dintre Ankara si Bruxelles au escaladat, însă, de la incercarea eșuată de lovitură de stat din Turcia, în urma căreia Erdoğan a umplut închisorile cu cei care au îndrăznit să i se opună. Puterile suplimentare pe care președintele Turciei le-a câștigat în urma referendumului din aprilie au înrăutățit și mai mult relațiile cu unele dintre statele UE.

Merkel: ”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”

Cancelarul Angela Merkel a surprins, săptămâna trecută, când a declarat că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Merkel, care încearcă să obţină un al patrulea mandat la conducerea executivului de la Berlin, a susţinut într-o dezbatere electorală că Turcia nu ar trebui să adere la UE şi a promis că va discuta cu alţi lideri europeni pentru a pune capăt negocierilor de aderare dintre Ankara şi Bruxelles.

Având în vedere deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia, Merkel a anunţat că este de acord cu o oprire a negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană. ”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”, a spus ea, adăugând că este o chestiune doar de cine ”va închide uşa” prima - Turcia sau UE.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) au sustinut-o pe Merkel, considerând că acţiunile autorităţilor turce exclud posibilitatea aderării ţării la Uniunea Europeană.

”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa şi asta face imposibilă o ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

De asemenea, acesta a subliniat că orice decizie cu privire la oprirea oficială a negocierilor de aderare, care sunt de mult timp blocate, va trebui să fie luată de cele 28 de ţări membre ale UE, ci nu de executivul european de la Bruxelles.

De parte acealaltă, un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce i-a acuzat pe politicienii germani că se complac în populism.

”Nu este o coincidenţă faptul că preşedintele nostru Erdogan a ajuns să fie subiectul principal al dezbaterii. Atacurile germane şi europene asupra Turciei şi a lui Erdogan, care ignoră problemele urgente şi esenţiale, sunt o reflecţie a îngustării perspectivelor”, a declarat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

De asemenea, acesta i-a condamnat pe politicienii germani care se ”complac în populism”. ”Sperăm că se va încheia atmosfera problematică, care a transformat relaţiile turco-germane în victime ale unor perspective politice înguste”, a completat Kalin.

În ultimul an, relaţiile turco-germane s-au deteriorat dramatic şi probleme similare au existat şi între Turcia şi alte ţări ale Uniunii Europene.