Demonstrantii au cerut demisia premierului Rajoy si a ministrilor sai pe care i-au numit "hoti". N-au fost mai blanzi nici cu opozitia socialista, acuzata, la fel ca dreapta, de incompetenta in fata crizei.

Scutierii au pus pe fuga cateva grupuri care au incercat sa se apropie de sediul Parlamentului. Cel putin cinci demonstranti au fost urcati in dubele politiei.

De miercuri, cand guvernul a cerut din nou "sacrificii" populatiei, furia spaniolilor a crescut impotriva planului de economisire a celor 65 de miliarde de euro, care le afecteaza direct puterea de cumparare.

"Spania traverseaza unele dintre cele mai dificile si dramatice momente din istoria sa" - spun guvernantii, pentru a justifica aceste masuri drastice.

"Trebuie sa facem un efort pentru consolidarea situatiei noastre financiare, prin taierea cheltuielilor si sporirea taxelor. Nu avem alternativa decat sa incercam sa reducem deficitul bugetului public care ruineaza sperantele de crestere economica", a spus vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.

"Cea mai rea perspectiva pentru economia spaniola este ca finantele sale publice sa fie nesustenabile. Daca va exista aceasta perceptie, recesiunea va fi mult mai grea decat in acest moment", a transmis ministrul economiei, Luis de Guindos.

Asadar, ca vor sau nu vor ibericii, taxele vor creste incepand cu luna septembrie.