Spania anunță că nu va încerca să recapete Gibraltarul, după Brexit, însă relațiile dintre Londra și Madrid rămân în continuare tensionate din cauza “Rocii”
Gibraltar
Spania nu va stabili o restituire a Gibraltarului ca o condiţie în cadrul negocierilor în vederea Brexitului, a declarat duminică, într-un interviu, şeful diplomaţiei spaniole Alfonso María Dastis Quecedo, ceea ce ar putea atenua tensiunile cu Regatul Unite cu privire la acest teritoriu britanic, relatează AFP, preluată de News.ro.
Gibraltarul, situat în sudul extrem al Spaniei, se află sub controlul Londrei din 1713, însă Madridul îl vrea înapoi de mult timp.
Autorităţile de pe ”Rocă” se tem că Spania va influenţa complexele negocieri dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit în vederea Brexitului şi că va încerca să-şi recapete autoritatea asupra Gibraltarului.
Însă într-un interviu pentru ziarul conservator spaniol ABC, ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis a declarat că el nu vrea să pună în pericol un acord între Bruxelles şi Londra cerând schimbarea statutului Gibraltarului, o poziţie pe care britanicii probabil că nu o vor accepta vreodată, a apreciat el.
”Eu nu voi condiţiona încheierea unui acord între UE şi Regatul Unit de recăpătarea suveranităţii asupra Gibraltarului”, a declarat şeful diplomaţiei spaniole.
El a adăugat că propunerea Spaniei cu privire la o împărţire a suveranităţii ”Rocii”, prin care locuitorii Gibraltarului să primească cetăţenia spaniolă alături de cea britanică, este în continuare valabilă.
”Vom încerca să-i convingem pe locuitorii Gibraltarului că aceasta este o cale care merită să fie explorată şi care ar fi totodată în beneficiul lor”, a spus el.
Spania argumentează că acest lucru va permite Gibraltarului să rămână în cadrul Uniunii celor 27, însă autorităţile locale resping această idee.
Locuitorii Gibraltarului au respins deja această propunere printr-un referendum, în 2002, şi vor să rămână în Regatul Unit.
Dastis a făcut aceste declaraţii conciliante în contextul în care sunt în curs negocieri dure cu privire la Brexit.
Însă Londra încă nu a scăpat de o clauză introdusă în poziţia de negociere a UE, potrivit căreia, după Brexit, Madridul are dreptul să se opună prin veto oricărei viitoare relaţii viitoare între Cei 27 şi Gibraltar.
Această clauză a provocat tensiuni uriaşe când a fost dezvăluită, în martie, şi a determinat-o pe Theresa May, şefa Guvernului de la Londra, să promită că nu va permite ca Gibraltarul să iasă ”vreodată” de sub controlul Regatului Unit împotriva dorinţei locuitorilor ”Rocii”.
Pe acelasi subiect: