Banca are nevoie de circa 14 miliarde de euro pentru a respecta noile reglementari impuse de guvern sectorului bancar spaniol si urmeaza totodata sa converteasca imprumuturi anterioare primite de la stat in actiuni, astfel ca actionarii actuali isi vor vedea diluate detinerile, in cazul in care nu vor cumpara noi titluri.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat in aceasta saptamana ca statul va fi nevoit sa aloce Bankia minim 9 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor generate de creditele neperformante.

Guvernul a cheltuit deja 4,5 miliarde de euro pentru sustinerea Bankia, iar fondurile totale de salvare ar urma sa atinga 20 de miliarde de euro. Fondurile vor fi furnizate de catre fondul de stat de salvare a bancilor, Frob.

Bankia a fost formata prin fuziunea a sapte banci spanile de economii, cele mai mari fiind Caja Madrid si Bancaja of Valencia, si a fost ulterior listata la bursa din Madrid.

Actiunile au fost initial vandute la 3,75 euro pe unitate, dar pretul a scazut intre timp la 1.57 euro pe unitate, inainte de suspendarea de vineri, provocand pierderi masive investitorilor si critici la adresa Bancii Spaniei, din partea politicienilor.