"Suprafata acestei planete este acoperita mai degraba cu grafit si diamant decat cu apa si granit", a explicat Nikku Madhusudhan de la Universitatea Yale (Connecticut), unul dintre autorii acestui studiu, publicat in Astrophysical Journal Letters, scrie Mediafax.

"Aceasta este prima data cand descoperim o planeta telurica (din afara sistemului nostru solar, n.r.) cu o compozitie chimica radical diferita de cea a Terrei", a mai spus cercetatorul.

Aceasta planeta telurica, care a primit numele de 55 Cancri-e, are o raza de doua ori mai mare decat cea a Terrei, adica de 12.747 de kilometri. Ea se situeaza la 40 de ani lumina de Terra (un an lumina - 9.461 de miliarde de kilometri), in constelatia Racului.

55 Cancri-e orbiteaza in jurul stelei sale - numita 55 Cancri - foarte repede, in aproape 18 ore, comparativ cu cele 365 de zile necesare Terrei sa inconjure Soarele.

Planeta este si mai densa decat Pamantul, cu o masa de opt ori mai mare, iar temperaturile la suprafata ating 2.148 de grade Celsius, ceea ce o face foarte lipsita de "ospitalitate".

Planeta a fost initial observata in 2011, cand trecea prin fata stelei sale, permitandu-le astronomilor sa-i masoare raza pentru prima data. Aceasta informatie, impreuna cu cele mai recente estimari ale masei sale au permis deducerea compozitiei chimice pe baza unor modele informatice ale interiorului sau si calculand toate combinatiile posibile ale elementelor si compusilor care produc aceste caracteristici specifice.

Contrar a ceea ce credeau cercetatorii initial, planeta nu contine apa si pare compusa mai ales din carbon sub forma de grafit si diamant, dar si din fier si siliciu. Diamantul ar putea reprezenta cel putin o treime din 55 Cancri-e. Prin comparatie, interiorul Terrei este foarte bogat in oxigen, dar sarac in carbon, spun cercetatorii.

Identificarea acestei super-Terre bogate in carbon semnifica faptul ca "nu mai putem presupune ca planetele telurice indepartate au aceeasi compozitie chimica, aceeasi atmosfera si aceeasi structura interna ca Pamantul", a mai spus Nikku Madhusudhan. Descoperirea deschide calea spre noi studii despre procesele geochimice si geofizice ale exoplanetelor cu o dimensiune similara cu cea a Terrei.