Kaeser a mers saptamana trecuta la Moscova, unde a avut o intrevedere cu presedintele rus Vladimir Putin.
 
Mai multi oficiali ai guvernului german au criticat deplasarea sefului Siemens, situatie care subliniaza tensiunile generate la Berlin de criza din Ucraina, noteaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
 
In timp ce Statele Unite si Uniunea Europeana incearca sa sanctioneze Rusia pentru interventia din Ucraina si anexarea Peninsulei Crimeea, multi lideri din mediul de afaceri german il considera pe Putin un partener de afaceri.

"Ca sa fiu sincer, am gasit intreaga scena un pic deplasata. Este adevarat ca nu dorim sanctiuni economice, dar trebuie sa ii aratam presedintelui rus ca nu putem accepta o politica imperialista", a afirmat duminica, la un post de televiziune, ministrul german al Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, vice-cancelar si membru al partidului social-democrat.
 
Germania este cel mai mare partener comercial din Europa al Rusiei. Directorii generali ai unor mari companii germane, printre care Adidas, ThyssenKrupp si Deutsche Post, pun sub semnul intrebarii necesitatea adoptarii unor sanctiuni impotriva Rusiei, intr-un interviu colectiv publicat saptamana trecuta de Die Welt. Liderii mediului de afaceri german subliniaza, in acelasi interviu, ca liderii politici europeni au gresit in relatia cu Ucraina si au iritat in acelasi timp Rusia.
 
Intrebat daca politica lui Putin ar trebui oprita, directorul general al Adidas, Herbert Hainer, a afirmat ca intrebarea "ar trebui intoarsa invers". "Ma intreb daca chestiunea Putin nu ar fi trebuit abordata mult mai devreme, in loc de a incepe discutiile atunci cand este prea tarziu", a afirmat executivul. Directorul general al grupului industrial ThyssenKrupp, Heinrich Hiesinger, a explicat ca "Rusia s-a simtit incoltita".
 
Seful Deutsche Post, Frank Appel, a afirmat ca SUA si aliatii europeni "s-au amestecat in curtea din fata a unei alte mari puteri". El a pus sub semnul intrebarii discutiile privind reevaluarea comertului cu energie cu Rusia, subliniind ca Germania "va fi intotdeauna dependenta" de tari straine pentru aprovizionarea cu combistibili fosili, potrivit Die Welt.
 
Kaeser, directorul general al Siemens, a spus ca, prin intalnirea sa cu Putin, Siemens a aratat ca "nu va fi influentata prea mult de turbulente pe termen scurt". "Contam pe dialog si intelegere reciproca", a spus el intr-un interviu acordat postului de televiziune ZDF dupa revenirea de la Moscova. Seful Siemens a subliniat totodata ca Merkel a fost informata in avans cu privire la vizita la Moscova.