Pentru sustinerea redresarii, Draghi a cerut ca de obicei politicienilor sa faca reformele necesare pentru a sustine productivitatea si sa adopte politici fiscale ”favorabile cresterii”.

Draghi a mai spus, in conferinta de presa de dupa sedinta de politica monetara, ca toti membrii consiliului guvernatorilor au fost de acord in privinta echilibrului riscurilor si ca perspectivele inflatiei din zona euro nu s-au modificat si ca indicatorul nu a crescut suficient pentru a permite o inasprire a politicii monetare.

In plus, presedintele BCE a spus ca exista inca multe fragilitati care sunt motive de ingrijorare, cum ar fi creditele neperformante din sectorul bancar.

BCE a lasat joi nemodificate dobanzile si achizitiile de obligatiuni, monitorizand in acelasi timp redresarea economica si riscurile de turbulente politice in zona euro.

Consiliul guvernatorilor si-a reafirmat decizia ca achizitiile lunare de obligatiuni sa continue intr-un ritm de 60 de miliarde de euro, in scadere de la 80 de miliarde de euro cat au fost pana in aprilie.

Principala dobanda de refinantare a fost mentinuta la nivelul zero, iar dobanda pentru depozite si dobanda de finantare marginala la -0,4%, respectiv 0,25%, in conformitate cu asteptarile analistilor.

BCE a precizat intr-un comunicat ca dobanzile vor ramane la nivelul actual sau chiar mai scazut pentru o lunga perioada de timp si dincolo de incheierea programului de achizitii de obligatiuni, care va fi flexibil in privinta duratei si marimii, daca perspectivele economice vor deveni mai putin favorabile.