Șeful BCE pregătește Europa de criză și împinge și mai mult dobânzile pe teritoriu negativ. Bild: "Contele Draghila ne secătuieşte conturile"
Cotidianul german Bild l-a acuzat vineri pe preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, că "secătuieşte" conturile de economii din Germania, la o zi după ce BCE a împins și mai mult dobânzile pe teritoriu negativ.
Lângă un fotomontaj în care Draghi are colţi, Bild a titrat: "Contele Draghila ne secătuieşte conturile" - o trimitere evidentă la legendarul conte Dracula, cunoscut ca vampir.
Deciziile anunţate joi de BCE au stârnit îngrijorare în rândul germanilor, care se plâng de câţiva ani că dobânzile scăzute nu le permit să obţină profituri rezonabile de pe urma economiilor.
Helmut Schleweis, preşedintele asociaţiei băncilor de economii din Germania, a apreciat că pachetul de măsuri anunţat în vederea stimulării relansării economice "face mai mult rău decât bine".
Nu este prima dată când Draghi se află în vizorul tabloidului Bild. În timpul crizei zonei euro, ziariştii germani i-au făcut cadou preşedintelui BCE o cască prusacă de la 1871, modelul cu ţepuşă, pentru a-şi exprima încrederea că italianul va respecta disciplina nemţească. Draghi a aşezat casca pe un raft din biroul său.
BCE relansează injecțiile de numerar în piață
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat noi măsuri de stimulare a economiei europene, inclusiv o reducere a dobânzii la depozite.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, iar dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%.
Dobânda la depozite, însă, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.
De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie.
Pentru a stimula economia și a evita pericolul deflației, BCE a lansat, în martie 2015, un program de achiziţii de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 mld. euro, sumă majorată ulterior la 80 mld. euro. Programul a fost suspendat în septembrie anul trecut.
Mai multe despre:
#BCE#Mario Draghi
Pe acelasi subiect: