Andreas Georgiou si cei doi oficiali Elstat sunt acuzati de subminarea interesului national prin "umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifra care a fost utilizata drept referinta in negocierea programelor de finantare externa convenite cu UE si FMI.

Procurorii ar putea aduce si acuzatii de coruptie si fals in declaratii, a afirmat o sursa judiciara, precizand ca cei trei statisticieni risca pedepse de pana la 10 ani de inchisoare. Cei trei oficiali Elstat au respins acuzatiile.

Georgiou a dezmintit informatiile aparute in presa conform carora ar fi demisionat, dar a refuzat sa comenteze in privinta acuzatiilor.

Procurorii specializati in infractiuni financiare au inceput ancheta cu 15 luni in urma, dupa ce un profesor de statistica a sesizat autoritatile ca Georgiou si echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, cand cifra a fost ridicata de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record in zona euro.

Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzatiile impotriva lui Georgiou dupa ce a fost concediata din consiliul de administratie al Elstat de catre ministrul Finantelor Evangelos Venizelos.

Eurostat a acceptat fara rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.

Guvernul elen a anuntat la sfarsitul anului 2009 ca administratia precedenta a dezinformat partenerii internationali si opinia publica in privinta evolutiei deficitului bugetar si datoriei de stat, in realitate mult mai ridicate decat nivelurile raportate oficial. Incidentul a declansat criza datoriilor de stat din zona euro, ale carei efecte s-au propagat in special in sudul continentului, provocand recesiune si cresterea somajului.