Sediul Ministerului grec al Finantelor, ocupat de simpatizanti comunisti VIDEO
Simpatizanti comunisti greci au ocupat, vineri dimineata, sediul Ministerului Finantelor, blocand intrarea angajatilor, in conditiile in care Grecia asteapta un nou plan international de ajutor economic insotit de masuri de austeritate, informeaza AFP.
"Luptati pentru inlaturarea Guvernului", scria pe o banderola enorma amplasata in Piata Syntagma, in fata Parlamentului elen.
"Avem datoria de a lupta pentru copiii nostri", au strigat manifestantii, cerand organizarea unei greve generale pe 15 iunie.
Potrivit politiei, angajatii Ministerului Finantelor nu au putut intra in cladire din cauza protestului. "Vom ramane aici pana seara", a declarat Yiorgos Perros, un lider sindical.
In aceeasi piata se desfasoara de zece zile un protest la care participa aproximativ 100 de persoane "indignate", dupa modelul spaniol din Piata Puerta del Sol.
Tara in care nimeni nu plateste nimic. Grecia, pusa pe butuci de popor
"Din anii 1800 si dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, Grecia s-a aflat intr-un continuu faliment" - scriau Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, intr-o analiza asupra situatiei din Grecia. Astfel falimentul va fi mai mult o stare de fapt, decat o stire. Dupa calculele facute de Reinhart si Rogoff, Grecia a petrecut 50% din timpul dintre anii 1800 si 2008 intr-o stare falimentara sau de criza, acest lucru plasandu-i pe locul trei al celor mai "paguboase" tari, dupa Honduras (cu 64%) si Ecuador (58%).
"Falimentul grecilor din 1826 a inchis tara intr-o capsula a timpului pentru 53 de ani“, scriau autorii. Asa ca atunci cand intra in faliment, un stat a trebuie sa dea din umeri, sa se zbata sa iasa la liman. Insa in Grecia situatia sta total diferit. Se pare ca cei care au pus tara pe butuci sunt platitorii de taxe. Evaziunea fiscala a dus la prabusirea acestei natiuni.
FMI aplica in Grecia masuri invers decat in Romania: Este de acord cu reducerea TVA
Grecia si echipa de oficiali ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene aflata la Atena au convenit reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru a obtine sprijinul politic necesar in vederea adoptarii de noi masuri de austeritate, scrie presa elena, preluata de Reuters.
FMI a avertizat saptamana trecuta ca ar putea bloca plata urmatoarei transe din imprumutul convenit anul trecut, scadenta la 29 iunie, daca UE nu garanteaza ca va acoperi necesarul de finantare al Atenei pe anul viitor.