Se rastoarna ierahiile in UE. De la cine ar trebui sa ia lectii Germania si Franta. Discipolii si-au depasit profesorii, sustine premierul polonez
Premierul polonez, Donald Tusk, a carui tara asigura presedintia UE, sustine ca tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 trebuie sa isi faca mai bine auzite vocile intr-un moment in care UE se confrunta cu o serie de crize, relateaza AFP. Tusk a declarat in fata participantilor la Forumul Economic al Europei Centrale si de Est, la Krynica, in sudul Poloniei, ca clivajul Est-Vest este de-acum depasit.
"Daca ne uitam la cei care au aderat recent, ei sunt pe cale sa isi faca datoria mult mai bine decat profesorii lor", a declarat Tusk, in discursul de deschidere al acestui forum anual, care se va desfasura timp de trei zile, supranumit "Davosul Estului".
"Din acest motiv, vocea noastra trebuie sa fie auzita atunci cand luam apararea (spatiului) Schengen, (Tratatului UE de la) Maastricht si ideii unei Europe integrate", a adaugat el.
Foste tari comuniste, care au depus eforturi pentru a respecta criteriile de adoptare a monedei unice europene, au fost deranjate de esecul majoritatii vechilor membri occidentali din zona euro de a respecta exact aceleasi reguli.
Polonia pledeaza, totodata, pentru continuarea extinderii UE, in pofida crizei, la alte foste tari comuniste.
"Tratatele europene au un sens doar cand se refera la intreaga Europa si (cand) sunt caracterizate de curaj si nu de ideea unui club executiv care sa divizeze din nou Europa, in sens politic si economic", a declarat Tusk.
Pe acelasi subiect: