Noua agentie, ARC Ratings, va fi lansata oficial saptamana urmatoare, ca o companie mixta intre CPR (Portugalia), CARE Rating (India), GCR (Africa de Sud), MARC (Malaezia) si SR Rating (Brazilia), potrivit Reuters, preluata de Mediafax.

Piata globala a calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's, care impreuna detin o cota de 90%. Moody’s si Standard & Poor’s sunt companii americane, in timp ce Fitch are sedii atat la Londra, cat si la New York.

Ratingurile reprezinta o parte esentiala a sistemului financiar, fiind utilizate de investitori pentru a evalua cat de probabil este sa-si primeasca inapoi banii imprumutati. Criza financiara, in care companii cu ratinguri solide s-au prabusit intr-un timp scurt, a ridicat semne de intrebare asupra dependentei de Fitch, S&P si Moody's.

"Lucrand impreuna, agentiile vor furniza calificative noii economii globale multipolare, in concurenta directa cu agentiile din SUA", a aratat ARC, adaugand ca ratingurile vor fi ghidate de "o abordare din mai multe perspective si de expertiza locala".

Agentia este inregistrata la autoritatea europeana pentru pietele financiare.