Marea Britanie nu a evaluat impactul economic al unei iesiri din UE fara un acord comercial. Un “Brexit dur” ar putea avea consecinte dezastruoase, sustin analistii
Brexit
Guvernul britanic nu a realizat o evaluare a consecintelor pe care le va avea asupra economiei o iesire din Uniunea Europeana fara un nou acord comercial, a declaratministrul Brexitului David Davis, relateaza Reuters.
Premierul Theresa May, care urmeaza sa declanseze “divortul de UE” luna aceasta, a declarat ca este pregatita sa plece dupa negocierile cu UE fara un acord, in cazul in care nu va fi multumita de rezultatul acestora.
In absenta unui acord, comertul intre Marea Britanie si celelalte 27 de state va fi guvernat de reglementarile si tarifele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dupa ce Regatul s-a bucurat de acces liber pe piata unica europeana ca membru al UE, scrie News.ro.
Un “Brexit dur” ar putea avea consecinte dezastruoase asupra economiei
Unii dintre sustinatorii unui “Brexit dur” nu sunt ingrijorati de acest scenariu, insa analistii considera ca ar putea avea consecinte dezastruoase asupra economiei.
Davis apreciaza ca iesirea din UE fara un acord nu va fi un rezultat la fel de bun ca in cazul ajungerii la acordul de liber-schimb pe care Londra il cauta cu blocul european, insa este de acord cu May ca va fi mai bine asa decat sa incheie un acord prost.
”Eu nu pot, inca, sa cuantific acest lucru in detaliu. Voi putea sa o fac peste aproximativ un an. Sincer, nu este pe atat de inspaimantator pe cat spun unii” ca este, a declarat el.
”Nu trebuie sa ai o bucata de hartie cu o cifra pe ea ca sa ai o evaluare economica. Mi-am petrecut cea mai mare parte a vietii, inainte sa intru in politica, in (lumea) afacerilor. Stii adesea ca este o afacere buna, chiar daca nu ai cifrele”, a continuat Davis.
El a declarat, intr-o audiere intr-o comisie parlamentara, ca ultima analiza disponibila cu privire la scenariul in care nu se ajunge la un acord dateaza din campania in vederea referendumului din 2016 prin care britanicii au decis in favoarea Brexitului.
Intrebat insistent daca s-a facut ceva in acest sens de atunci incoace, el a raspuns: ”Daca va referiti la mandatul meu, nu”.
Davis a explicat ca nu s-a facut nimic deoarece exista prea multe variabile si incertitudini, inclusiv in sectoare ca procedurile vamale. ”Pana cand nu vom fi elaborat toate procedurile de atenuare, nu vom putea cuantifica rezultatul”, a subliniat el.
Un purtator de cuvant pentru Brexit al Partidului Laburist (in opozitie), Keir Starmer a catalogat Guvernul drept ”nechibzuit sa accepte ideea de a iesi din UE fara acord”.
Tusk: Un scenariu in care britanicii ies fara un acord negociat din UE va lovi in special Marea Britanie
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat un avertisment, precizand ca un scenariu in care britanicii parasesc blocul comunitar in lipsa unui acord negociat intre Bruxelles si Londra va lovi in special Marea Britanie.
”Nu ne vom lasa intimidati de acele amenintari care sustin ca lipsa unui acord #Brexit este o situatie buna pentru Marae Britanie si proasta pentru UE. Lipsa unui acord este o situatie rea pentru toata lumea, in special pentru Marea Britanie”, a scris liderul Consiliului European pe Twitter.
De asemenea, acesta si-a reluat critica cu privire la posibilitatea de a permite unor state membre sa stabileasca legaturi mai apropiate cu Marea Britanie dupa Brexit. ”Principalul obiectiv este si trebuie sa fie intarirea increderii reciproce, a unitatii in randul UE27. Nu a mai multor viteze”, a explicat Tusk.
Presedintele Consiliului European nu este primul lider care avertizeaza cu privire la lipsa de unitate si posibilitatea ca unele state membre sa negocieze relatii mai apropiate cu Marea Britanie, in afara celor prevazute de acordul de Brexit.
Jean-Claude Juncker a declarat in urma cu o luna ca se teme ca negociatorii britanici vor reusi sa divida celalalte 27 de tari membre, facand promisiuni diferite in timpul negocierii iesirii Marii Britanii din UE. De asemenea, acesta si-a exprimat indoiala ca negocierile vor fi finalizate in urmatorii doi ani si se teme de un nou avans al formatiunilor populiste in tari precum Olanda, Franta si Germania.
Pe acelasi subiect: