Luna trecuta, guvernul principatului anunta modificarea hartii oficiale, ca urmare a implementarii acesteia intr-un sistem topografic avansat, realizat prin satelit. Rezultatul? Cateva regiuni ale tarii au disparut - aproape 1.000 de metri patrati.

Iar locuitorii zonei respective se intreaba cui anume apartin acum. “Toata lumea discuta despre asta”, spune Rainer Vollkommer, director al Muzeului National din Vaduz, capitala Liechtenstein-ului. Teritoriul pierdut este vizibil doar pe cea mai avansata harta tehnologica.

Astfel de actiuni nu sunt insa izolate in Europa. „Peste tot pe continent, in ultimii 10-15 ani, agentiile care se ocupa de cartografiere au inceput sa-si schimbe sistemul de coordonate”, sustine Adrian Wiget, seful Biroului suedez de Topografiere Geodesy.

In Liechtenstein, monarhie constitutionala, traiesc doar 37.000 de locuitori. Este considerata a patra cea mai mica tara din Europa, dupa Vatican, Monaco si San Marino, si dateaza din 1719.

In prezent, imigrantii alcatuiesc o treime din populatia tarii, de altfel, unul dintre cele mai bogate state din lume, unde speranta de viata este printre cele mai ridicate. Potrivit unui clasament realizat de Banca Mondiala, in 2012, Liechtenstein era a doua cea mai bogata tara din lume, cu 134.617 dolari PIB/per capita. Pe acelasi loc o claseaza si CIA in topul din 2012 (139.300 dolari), in timp ce ONU a urcat-o chiar pe primul loc cu 158.977 dolari.

In ciuda dimensiunilor mici, Liechtenstein a fost reprezentata la Olimpiada de Iarna de la Soci de patru sportivi. De fapt, dimensiunile reduse le permit locuitorilor sa aiba acces la politicile statului si sa intre usor in contact cu guvernantii. La referendumul din 2012, 76% din cetateni au votat ca Printul de Liechtenstein sa aiba drept de veto in adoptarea legilor. Practic, asa functioneaza economia statului.

Familia regala din Liechtenstein locuieste in Castelul Vaduz din capitala, o „fortareata” ce poate parea impozanta din exterior. La conducere se afla astazi Printul Alois, in varsta de 45 de ani, care a preluat responsabilitatile de la tatal sau, in 2004. Interesant este faptul ca locuitorii pot vizita castelul in anumite zile. Uneori, sunt invitati de insusi printul sa sarbatoreasca impreuna diverse evenimente.”Dimensiunea tarii ne permite sa avem contact direct si apropiat cu poporul nostru, sa traim o viata foarte normala”, puncteaza oficialul, citat de Wall Street Journal.

Liechtenstein este membra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), nu si a Uniunii Europene, pentru care nu a aratat interes de aderare. Totodata, Liechtenstein este una dintre tarile cu traditie in domeniul secretului bancar. In septembrie 2009, conducerea principatului anunta incheierea unui acord cu autoritatile germane privind schimbul de informatii financiare secrete din sectorul bancar, pentru a evita evaziunea fiscala. Cu toate astea, tara a fost adesea vazuta ca un paradis fiscal.