De asemenea, analistii de la Goldman Sachs au redus prognoza privind evolutia pretului petrolului Brent pentru primele sase luni din acest an de la 85 de dolari pe baril la 43 de dolari pe baril. La nivelul intregului an, cotatia medie a barilului Brent a fost estimata la 70 de dolari comparativ cu 90 de dolari anterior.

Goldman Sachs apreciaza ca petrolul trebuie sa fie tranzactionat aproape de 40 de dolari pe baril in prima jumatate a acestui an pentru a contrabalanda investitiile in explorarile pentru petrolul de sist, in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce productia pentru a mentine echilibrul pe piata.

In aceste conditii, Goldman Sachs a redus estimarile pentru pretul barilului de petrol West Texas Intermediate de la 70 de dolari la 41 de dolari in primele trei luni ale acestui an, de la 75 de dolari la 39 de dolari pentru primele sase luni si de la 80 de dolari la 65 de dolari la nivelul anului 2015.

Statele Unite furnizeaza petrol in cel mai rapid ritm inregistrat in ultimele trei decenii, datorita exploatarilor de petrol din Texas si North Dakota.

In urma reducerii estimarilor de catre Goldman Sachs, pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut cu pana la 2,9% pe bursa din Londra, la 48,68 de dolari pe baril, marcand cel mai jos nivel din ultimii cinci ani si jumatate.

De asemenea, cotatia petrolului WTI pentru februarie a coborat cu 2,5%, la 47,16 dolari barilul la New York.

Preturile petrolului au scazut cu aproape 50% anul trecut, dupa ce OPEC a refuzat sa reduca productia de petrol, pentru a evita riscul de pierde o parte din cota de piata in favoarea SUA. Qatar estimeaza ca, in prezent, surplusul de petrol de pe piata se ridica la 2 milioane de barili pe zi.