Saxo Bank: Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani. Ce se intampla cu aurul
Valoarea titeiului a atins un nou nivel record scazut la inceputul saptamanii trecute, tras in jos si de vestea ridicarii sanctiunilor impuse Iranului sau de comentariile celor de la Agentia Internationala pentru Energie, potrivit unei analize Saxo Bank.
Petrolul si-a mai revenit dupa ce Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca se va concentra pe stimulare fiscala, dar si dupa furtunile de zapada din SUA, ceea ce a dus la cresterea titeiului cu 15% in 24 de ore.
"Datele fundamentale pentru petrol raman nefavorabile pana nu vom vedea semne clare de limitare a productiei. Sansele de crestere a pretului, in acest moment, sunt limitate", a declarat Mario Draghi, presedintele BCE.
Pe parcursul saptamanii trecute energia a ramas cel mai slab performer, in vreme ce metalele pretioase au fost cel mai bun performer, sectorul sperand la o revigorare a stimulului venit din partea bancilor centrale si la o reducere a vitezei cu care SUA creste dobanda, potrivit Saxo Bank.
Aceste sperante au generat cresteri si pentru trei dintre metalele industriale. Toate cele sase metale industriale importante, in frunte cu nichelul, au crescut odata cu pretul actiunilor, in timp ce cuprul a "saltat" si el binisor, dupa vestea potrivit careia cea mai mare companie chineza de utilitati planuieste cresterea investitiilor in reteaua nationala.
Confirmarea faptului ca au fost ridicate sanctiunile impotriva Iranului au "ajutat' petrolul sa ajunga la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani. Concentrarea pe cresterea productiei intr-un moment in care cererea este sub lupa a atras dupa sine cea mai intensa perioada de slabiciune a pietei, de la ultima reuniune OPEC, la 4 decembrie anul trecut.
Agentia Internationala pentru Energie a atras atentia ca lumea s-ar putea trezi "inecata" in petrol anul acesta, pe masura ce creste productia OPEC si a Iranului, crestere ce nu e contrabalansata de o reducere in alte zone.
Cu un 2016 amenintand a fi al treilea an de supraproductie consecutiv, exista riscul ca pretul petrolului sa mai scada.
Potrivit studiului, combinatia dintre vremea rea din SUA, discutiile privind stimularea fiscala de la BCE si un raport peste asteptari privind stocurile din SUA a atras o crestere semnificativa a pretului, la sfarsitul saptamanii.
Managerii financiari si fondurile hedge au acumulat, luna aceasta, cele mai masive pozitii short din istorie. Cu aproape 400 de milioane de barili Brent si WTI combinati, piata a fost din ce in ce mai expusa unei rasturnari de situatie. Ultima oara cand pozitiile short au fost prea mult prelungite a fost in august 2015, cand au atras o crestere de 25% in numai trei zile, potrivit Saxo Bank.
Proiectia pe termen scurt ramane foarte provocatoare, pentru ca piata trebuie sa se descurce cu Iranul si cu cresterea stocurilor din SUA.
Semnele deja prezente de stres printre producatorii cu cost ridicat vor amplifica speculatiile privind un posibil eveniment major in industria de extractie din sisturi, eveniment care ar atrage o binevenita reducere a productiei.
OPEC va scadea sub 600.000 barili/zi si va ajuta cresterea productiei in Iran, potrivit unei prognoze a Agentiei Internationale pentru Energie.
Reprezentantul Saudi Aramco a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos, saptamana trecuta, ca preturile la titei sunt de neimaginat si ca piata a alunecat prea mult pe panta scaderii.
"Un pret irational de mic este raspunsul la nivelul irational de ridicat de productie. Cata vreme cea din urma nu scade, piata va ramane irationala atata timp cat lumea va vrea sa se intample asta", a declarat reprezentantul Saudi Aramco.
Titeiul Brent a inchis saptamana peste 30 dolari, dar trebuie sa depaseasca pragul de 35 dolari pentru a consolida ideea ca pragul de jos a fost stabilit, aratal Saxo Bank.
In ianuarie anul trecut, aurul a crescut cu 118 dolari in primele trei saptamani, dar a scazut apoi cu 150 dolari, pana la finalul trimestrului.
Posesiunile ETP (produse exchage-traded) au fost cu 180 de tone mai mari decat acum, in timp ce fondurile hedge acumulasera pozitii lungi de 17 milioane de uncii, fata de zero acum. Aceste schimbari de date fundamentale si de pozitionare lasa aurul mai imun in fata oricaror tentative de a-l slabi.
Potrivit analistilor Saxo Bank, o combinatie intre un dolar mai puternic si o revenire a pretului actiunilor va fi o provocare la adresa aurului, in prima parte a lui 2016.
Evenimentele recente au demonstrat ca increderea in aur s-a cam pierdut de ceva vreme. Vor fi incercari de a-l duce spre 1.000 dolari/uncie, dar sentimentul pozitiv in crestere si absenta performantelor in alte clase ar putea duce pretul aurului mai sus, anul acesta.
Aurul e tranzactionat acum pe un trend crescator inceput in decembrie, o depasire a pragului de 1.113 dolari ar putea netezi drumul catre 1.125 dolari, se arata in studiul Saxo Bank.