El a adaugat ca deficitul public al Frantei din 2011 este mai bun decat s-a prevazut, atingand un nivel de 5,4% din Produsul Intern Brut (PIB) sau poate 5,3%, fata de 5,7%, cat era prevazut pana in prezent.

"Sunt puse elementele unei stabilitati a situatiei financiare a lumii si a Europei", a declarat el intr-un interviu acordat duminica mai multor posturi franceze de televiziune. "Europa nu mai este pe marginea prapastiei", a apreciat seful statului francez.

Presedintele Nicolas Sarkozy a mai anuntat duminica seara o crestere a cotei TVA cu scopul finantarii protectiei sociale si atenuarii costului muncii, intr-o emisiune televizata consacrata ultimei serii de reforme pe care intentioneaza sa le promoveze inaintea alegerilor prezidentiale.

Sarkozy a anuntat ca Guvernul va propune cresterea cu "1,6 puncte (procentuale) a TVA", in vederea compensarii unei atenuari a costurilor sociale suportate de intreprinderi. "Aceasta masura va fi pusa in aplicare abia la 1 octombrie. Noi speram ca acest lucru va declansa (pana atunci) achizitii prin anticipare, care vor alimenta cresterea" economica, a adaugat el.

Scopul reformei este sa restabileasca competitivitatea economiei franceze si sa stopeze o adevarata hemoragie de locuri de munca in sectorul industrial. "De zece ani, Franta a pierdut 500.000 de locuri de munca in sectorul industrial", a subliniat Sarkozy, notand ca, pentru un salariu de 4.000 de euro, in Germania costurile se ridica la 840 de euro, fata de o suma "dubla in Franta".

Nivelul normal al TVA va creste la 21,2%, lucru care va permite finantarea unor scutiri in valoare de 13 miliarde de euro.

Presedintele francez a anuntat, de asemenea, ca Franta va introduce in august o taxa de 0,1% asupra tranzactiilor financiare.

S-a "luat decizia crearii unei taxe asupra tranzactiilor financiare", a motivat Sarkozy, cu speranta "crearii unui soc" si antrenarii ulterioare a altor tari europene care, pana in prezent, au fost ostile unei asemenea taxe.