"Criza poate fi depasita, daca avem vointa colectiva si curajul sa reformam tara. Trebuie sa rezistam, trebuie sa luptam, trebuie sa ne pastram calmul", a afirmat liderul francez, care are probleme de popularitate in sondaje cu trei luni inainte de alegerile prezidentiale in cadrul carora spera sa castige un nou mandat.

Nicolas Sarkozy a introdus mentinerea ratingului AAA al Frantei printre prioritatile sfarsitului de mandat si a luat anul trecut masuri de reducere a deficitului bugetar si de assezare a datoriei publice pe o directie sustenabila pe termen lung, promitand totodata ca 2012 nu va aduce noi "taieri".

Presedintele a promis ca se va adresa natiunii la sfarsitul acestei luni pentru a transmite "deciziile importante care vor trebui luate fara intarziere".

Presedintia franceza are programat miercuri un "summit social" gazduit de Sarkozy, la care ar trebui sa participe lideri sindicali si reprezentanti din partea marilor angajatori, discutiile urmand sa se concentreze pe flexibilizarea pietei de munca si oprirea cresterii somajului.

Guvernul a promis ca va reduce constributiile sociale platite de angajatori si angajati pentru a creste competitivitatea companiilor franceze, veniturile urmand sa fie recuperate prin cresterea TVA.

Sarkozy a promis de asemenea sa introduca urgent o taxa pe tranzactiile financiare, intentie care a starnit unele reactii de opozitie din Europa. Presedintele nu a pomenit in timpul discursului sustinut duminica despre retrogradarea ratingului de catre Standard & Poor's, dupa ce Franta a stationat timp de 37 de ani la AAA.

Noua state din zona euro au fost "puse la pamant" de S&P. Germania, singura supravietuitoare

S&P a coborat vineri seara ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Franta si Austria, care au fost retrogradate de la AAA la AA+. Germania este singurul stat din zona euro neafectata direct de actiunea S&P de vineri. Berlinul si-a pastrat ratingul AAA, cu perspectiva stabila.

Celelalte trei state din zona euro cu rating AAA, Olanda, Finlanda si Luxembourg, au primit perspectiva negativa vineri de la S&P.

Analistii considera ca retrogradarea Frantei a adancit divergentele dintre nordul si sudul Europei, slabind pozitia politica a Parisului in relatia cu Berlinul, in contextul negocierilor dure pentru solutionarea crizei datoriilor de stat.

Potrivit presei, Sarkozy le-ar fi spus in decembrie apropiatilor sai: "Daca pierdem ratingul AAA, sunt mort". Principala strategie a campaniei sale este sa convinga electoratul ca este singurul candidat capabil sa salveze Franta de la o criza economica.

Cele doua pachete de masuri de austeritate introduse anul trecut au fost justificate de Sarkozy ca necesare pentru a mentine ratingul AAA.

Retrogradarea ratingului se adauga datelor economice pesimiste publicate in ultimul timp in Franta, unde somajul se apropie cu pasi repezi de pragul psihologic de trei milioane de persoane.

Institutul national de statistica de la Paris anticipeaza ca Franta va intra la inceputul acestui an intr-o recesiune usoara, cu scaderi ale PIB de 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 0,1% in primele trei luni din 2012.

Citeste si:

Nemtii cred ca investitorii acorda prea mare importanta agentiilor de rating. Merkel vrea sa modifice legislatia