Cu toate ca statul este principalul vinovat pentru criza financiara in care se afla tara, sectorul privat a suportat cel mai mare impact al ajustarii fiscale, cu 1,5 milioane de persoane care au ingrosat randurile somerilor si salarii considerabil mai mici decat angajatii din sectorul public, pentru cei care si-au pastrat locurile de munca.

Astfel, in sectorul privat, salariul de baza al unui absolvent de studii superioare cu varsta de peste 25 de ani, fara experienta de munca, este de 586 de euro pe luna si de 510 euro pentru cei sub 25 de ani. In sectorul public, un astfel de angajat primeste pe luna 1.000-1.100 de euro.

Un angajat necasatorit si fara diploma universitara este platit in medie cu 761,9 euro pe luna in sectorul privat, fata de 1.000 de euro pentru cei care lucreaza la stat.

Sectorul privat mai este afectat de costurile mari, altele decat cele salariale, care impovareaza oamenii de afaceri mai mult decat in alte tari europene, ceea ce duce la cresterea somajului, munca la negru si evitarea platii contributiilor pentru asigurari sociale, ca si la un nivel scazut al investitiilor.

Economia Greciei a evoluat peste asteptari in trimestrul al treilea, inregistrand o contractie de 3%, cea mai mica din aproape trei ani, datorita redresarii turismului, potrivit estimarilor publicate in aceasta luna de Biroul pentru statistic ELSTAT. Grecia nu publica date trimestriale oficiale referitoare la evolutia PIB.

Creditorii internationali ai Greciei anticipeaza ca economia se va contracta in acest an cu 4%, urmand ca anul viitor sa inceapa o usoara redresare.

Rata somajului s-a mentine la circa 27%, de peste doua ori mai mare decat rata medie din zona euro, de 12,2% in septembrie.

Somajul este o problema majora pentru guvernul de la Atena, care incearca sa respecte tintele bugetare si sa aplice reformele structural prevazute in acordul de finantare incheiat cu creditorii internationali.