Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962, potrivit Reuters, preluata de The Guardian. Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.

In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena. Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.

Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro.

Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca.