"Pentru zona euro, in pofida cresterii incertitudinilor si a scaderii cererii externe ca urmare a Brexit, nu ne asteptam la acest moment ca revenirea sa se opreasca. Cu toate acestea ne asteptam ca efectul Brexit sa anuleze 0,8% din PIB-ul zonei euro in 2017 si 2018", se arata intr-un raport al S&P publicat luni si preluat de Agerpres.

In cazul Marii Britanii, S&P estimeaza ca Brexitul va anula 1,2% din PIB in 2017 si 1% in 2018. "Aceste noi estimari se bazeaza pe presupunerea ca accesul la piata unica va fi mentinut in 2017 si 2018 iar Banca Angliei va reusi sa tina sub control turbulentele de pe pietele financiare", subliniaza agentia de evaluare.

S&P sustine ca pana la finele acestui an Banca Angliei va reduce dobanda de baza la zero de la 0,5% urmand ca in 2017 sa redemareze programele de relaxare cantitativa.

"Credem ca Marea Britanie va evita, la limita, o recesiune provocata de Brexit, insa riscurile in jos sunt numeroase", avertizeaza S&P.

Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a spus si el ca se asteapta la o incetinire semnificativa a ritmului de crestere ca urmare a votului in favoarea Brexit, adaugand ca cel mai probabil va fi nevoie ca politica monetara sa fie relaxata in cursul verii.

Dupa Referendumul de la finele lunii trecute, lira sterlina a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul american si in prezent ramane semnificativ mai jos fata de nivelul inregistrat inaintea votului.

Mai multe organizatii internationale si-au revizuit prognozele de crestere pentru urmatorii ani. Trei sferturi din economistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca Marea Britanie sa intre in recesiune la un anumit moment in urmatoarele 18 luni iar pe ansamblul anului 2017 economistii se asteapta ca economia britanica sa inregistreze un avans de doar 0,4%.