În luna august, cetăţenii britanici vor primi vouchere de reducere intitulate "Mănâncă în oraş pentru a da o mână de ajutor". Pe baza acestui voucher, cine va lua masa în oraş va primi o reducere de până la 10 lire sterline pentru fiecare persoană, inclusiv copiii.

"Acesta este un moment unic. Trebuie să dăm dovadă de creativitate", a spus Rishi Sunak, adăugând că o astfel de măsură de stimulare nu a fost încercată până acum în Marea Britanie, scrie News.ro.

Reducerea poate fi utilizată în mod neliminat în luna august şi va fi valabilă în zilele de luni, marţi şi miercuri, în ideea de a încuraja populaţia să ia masa în oraş pe întreg parcursul săptămânii, nu doar în weekend. Voucherele nu pot fi utilizate pentru a cumpăra alcool.

Industria restaurantelor din Marea Britanie, care avea 1,8 milioane de angajaţi înainte de criză, a pierdut mai multe mii de locuri de muncă. După ce măsurile de izolare au fost relaxate parţial în ultimele zile, doar numărul clienţilor pub-urilor şi restaurantelor a revenit la jumătate faţă de situaţia de dinaintea crizei.

Tot pentru a ajuta industria ospitalităţii (adică hoteluri, restaurante, baruri dar şi parcuri de distracţii şi grădini zoologice) şi sectorul turismului din Marea Britanie, ministrul de Finanţe a anunţat că Taxa pe Valoarea Adăugată va fi redusă, de la 20% până la 5%, pentru o perioadă de şase luni, ceea ce reprezintă un efort de patru miliarde de lire sterline.

Kate Nicholls, directorul grupului de lobby din industria ospitalităţii UKHospitality, a salutat aceste anunţuri. "Măsurile anunţat astăzi sunt extrem de pozitive şi ar trebui să ofere multor firme din sectorul nostru un ajutor binevenit", a spus Kate Nicholls.

30 de miliarde de lire sterline pentru combaterea şomajului

Ministrul de Finanţe a mai promis alocarea unor fonduri suplimentare de 30 de miliarde de lire sterline pentru combaterea crizei şomajului, acestea urmând să fie alocate angajatorilor, cumpărătorilor de locuinţe şi firmelor din sectorul ospitalităţii, pentru susţinerea redresării.

Sunak, care era deja pe cale să aducă împrumuturile statului la nivelul celui de-al Doilea război Mondial, cu măsuri de urgenţă iniţiale de 133 de miliarde de lire în contextul epidemiei de coronavirus, a anunţat că va readuce finanţele publice pe o bază sustenabilă pe termen mediu.

În baza unui nou plan de bonusuri, angajatorilor li se vor plăti 1.000 de lire sterline (1.256 dolari), după ce schema de sprijin pentru şomaj tehnic va expira la sfârşitul lunii octombrie, pentru fiecare lucrător care se întoarce la locul de muncă, cu condiţia ca acetia să fie păstraţi până la sfârşitul lunii ianuarie.

Cu peste 9 milioane de locuri de muncă acoperite de schemă, costul bonusurilor ar putea fi de până la 9,4 miliarde de lire sterline.

Cu aproape 45.000 de morţi confirmate legate de coronavirus, Marea Britanie a fost lovită mai mult de pandemie decât oricare altă ţară europeană, multe persoane fiind reticente să revină la viaţa de dinaintea pandemiei.

Cel mai mare declin economic din ultimii 300 de ani

Economia britanică, a şasea ca mărime din lume, s-a contractat cu 25% în martie şi aprilie şi ar putea să se îndrepte în 2020 spre cel mai grav declin din ultimii 300 de ani, în timp ce rata şomajului este pe care să crească de peste două ori, la circa 10%, potrivit estimărilor oficiale.

Planul Sunak include un fond de 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari) pentru a crea locuri de muncă pentru angajarea timp de şase luni pentru şomeri în vârstă de 16-24 ani şi mai multe posturi de ucenici finanţate de guvern.

Alte 3 miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor şi clădirilor publice, ceea ce ar sprijini peste 100.000 de locuri de muncă.

Planul de 30 de miliarde de lire sterline include aproximativ 5,6 miliarde de lire sterline sub formă de cheltuieli pentru infrastructură accelerate anunţate săptămâna trecută de premierul Boris Johnson.

În încercarea de a stimula piaţa locuinţelor şi economia, Sunak a ridicat pragul inferior pentru impozitul pe achiziţiile de proprietăţi la 500.000 de lire sterline, de patru ori mai mare decât nivelul actual, cu efect imediat până la 31 martie 2021.

Economiştii au spus că este puţin probabil ca planul să accelereze redresarea Marii Britanii din criză. În afară de incertitudinile cu privire la evoluţia pandemiei, Sunak trebuie să facă faţă posibilităţii ca Londra şi Bruxellesul să nu ajungă la un acord comercial după Brexit până la sfârşitul acestui an.