Intrebat daca crede ca Portugalia va deveni urmatoarea Grecie pana la sfarsitul acestui an, El-Erian a spus: "Da, din pacate asta se va intampla", potrivit Mediafax.

Pacific Investment Management Co. (PIMCO) este cel mai mare fond de obligatiuni din lume, cu active in administrare de 1.360 miliarde de dolari. PIMCO este divizie a grupului german de asigurari Allianz, insa functioneaza in mare parte autonom.

Economia Portugaliei se va contracta cu 3,3% in acest an, potrivit estimarilor oficiale, cea mai abrupta scadere din anii '70, cauzata in principal de masurile de austeritate implementate de guvern in conformitate cu programul de asistenta externa de 78 miliarde euro contractat in 2010 de al UE si FMI.

Seful PIMCO a spus ca primul acord de finantare externa a Portugaliei va fi insuficient, iar tara va fi nevoita sa ceara mai multi bani de la UE si FMI.

"Va fi o dezbatere larga privind modul in care UE, creditorii, FMI si Banca Centrala Europeana vor imparti contributiile. Apoi, pietele financiare vor deveni nelinistite, deoarece se tem de implicarea sectorului privat", a spus El-Erian pentru Der Spiegel.

El considera ca anul 2012 va arata daca zona euro se va destrama sau va deveni mai restransa, insa mai puternica.

"Exista multi bani care stau pe bara si asteapta sa vada ce se intampla. Multi bani", a subliniat el, adaugand ca companiile vor incepe din nou sa investeasca odata ce va fi clar incotro se indreapta lucrurile pentru zona euro.